Marinari români blocați în Libia, pe o navă cu 90 de imigranți ilegali

Publicat: 12.11.2018, 22:56.
Actualizat: 12.11.2018, 23:05

Doi marinari români sunt blocaţi la bordul unei nave în Libia. Motivul sunt 90 de imigranți ilegali care au fost salvați de vasul românilor, însă autoritățile libiene refuză să îi lase să coboare la sol.

Nava Nivin în largul mării

Nava Nivin, sub pavilion Panama, pe care se află cei doi români blocați în Libia

shipspotting.com

Doi marinari români sunt blocaţi la bordul unei nave în Libia. Motivul sunt 90 de imigranți ilegali care au fost salvați de vasul românilor, însă autoritățile libiene refuză să îi lase să coboare la sol. Sindicatul Liber al Navigatorilor apelează Ministerul de Externe să ajute la repatrierea românilor.

Potrivit unui comunicat emis de Sindicatul Liber al Navigatorilor, cei doi români sunt pe nava Nivin, pavilion Panama. Pe 7 noiembrie, în timp ce vasul, care venea din Italia, era în drum spre portul libian Misurata, a fost interceptat un apel de urgență.

Alertat, echipajul a pornit spre salvarea unei ambarcațiuni cu 90 de imigranți ilegali.

"Nava a primit un apel/solicitare de la centrul de căutare şi salvare din Italia să se apropie de o ambarcaţiune probabil suspectă din zona lor de navigaţie. Era o ambarcaţiune care încerca să ajungă în Italia cu 90 de emigranţi. Aceştia au urcat pe nava Nivin care se îndrepta către Libia. Când şi-au dat seama că sunt în Libia, şi nu în Italia, emigranţii au început să devină agresivi. În port la Misurata se pare că autorităţile nu au lăsat imigranţii să coboare de pe navă. Acum situaţia este complicată, nava nu are unde să plece, este cu echipaj la bord şi cu încă 90 de persoane considerate pasageri clandestini", transmite sindicatul.

Cei doi români din echipaj sunt ofițeri plecaţi prin firma Marina Crewing din Constanţa.

"Cei doi sunt blocaţi practic la bord. Familiile, dar şi noi, cu toţii suntem îngrijoraţi de soarta celor doi ofiţeri români. Am apelat la Ministerul Afacerilor Externe care, prin autoritatea pe care o are, să încerce să îi repatrieze pe cei doi navigatori români din Libia. Credem că responsabil cu plata repatrierii, pe lângă armator, este şi agentul de crewing. Cei doi navigatori au ajuns practic - fără voia lor - într-o situaţie aproape fără ieşire. Aceştia nu sunt membri ai Sindicatului Liber al Navigatorilor", precizează sindicatul.

În comunicat, Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage încă o dată atenţia asupra pericolelor în care pot fi implicaţi navigatorii români trimişi la muncă pe nave care nu respectă anumite criterii privind condiţiile de muncă şi viaţă şi nu sunt acoperite de contracte colective de muncă standard.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.