Video

Martor la prăbuşirea avionului în Indonezia: "Am văzut cum cădea şi apoi a explodat. Mare minune că nu m-a lovit"

De Cristian Ionescu.
Publicat: 12.01.2021, 11:50.
Actualizat: 12.01.2021, 11:50

Hendrik Mulyadi este un pescar își scotea capcanele de crab, atunci când a auzit o explozie uriașă în apropiere. Marea s-a ridicat brusc, ridicând barca pescarului indonezian în timp ce fumul umplea aerul.

Pescarii care se aflau în zona tragediei au văzut totul. Ei spun că nu au auzit niciun zgomot specific de avion, doar l-au văzut căzând ca un fulger

Profimedia Images

Avionul a căzut ca un fulger în apă

"Sunt norocos că nu m-a lovit", și-a amintit el, încă vizibil zdruncinat de ceea ce a văzut. "A fost ca o fulgerare, foarte rapid. A explodat când a lovit apa. Am văzut resturi plutind. Erau resturi de avion", a spus pescarul pentru nytimes.com.

Hendrik, în vârstă de 30 de ani, era unul dintre cei cinci pescari de crab care lucrau sâmbătă după-amiază, când zborul aerian Sriwijaya 182 a căzut din cer câteva minute după decolare, cu 62 de persoane la bord, dintre care 10 copii și bebeluși. Avionul s-a prăbușit în Marea Java, la aproximativ 300 de metri de locul în care Hendrik pescuia.

În mod normal, o insulă adormită, cu relativ puțini vizitatori, Lancang a devenit acum o bază pentru operațiunea de căutare și recuperare, condusă de Basarnas, agenția națională de căutare și salvare din Indonezia. Locul prăbușirii se află la mai puțin de un kilometru de insulă.

Un alt pescar a văzut şi el dezastrul

Când avionul a căzut în mare, era atât de aproape de insulă încât a zguduit ferestrele. Un pescar, Sahapi, se afla pe apă împreună cu echipajul său, verificându-și capcanele de crab nu departe de barca celuilalt pescat, Hendrik, când a avut loc dezastrul.

Sahapi, în vârstă de 52 de ani, pescar pe insula Lancang, a spus că a auzit o explozie uriașă. A simțit cum marea îi ridică barca și a văzut pâlpâiri de galben și roșu sub suprafață. "Am văzut resturi în apa", a spus el. "Fumul negru gros a umplut aerul. Apa era galbenă și roșie"

La început, a crezut că ar fi un tsunami, apoi și-a dat seama că barca lui Hendrik era mai aproape de locul exploziei şi a crezut că prietenul său trebuie să fi fost lovit de fulger.

"Mi-a fost frică să nu mă răstoarne valul", a spus el. "M-am uitat în dreapta și în stânga și nu am văzut barca prietenului meu". "Nu am auzit niciun sunet de avion", a spus el

Pescarul s-a grăbit acasă să dea vestea proastă a morții prietenului său Hendrik. Spre ușurarea sa, Hendrik s-a întors la scurt timp și a raportat că a avut loc un accident de avion.

Sahapi i-a dus apoi pe ofițerii de poliție din insulă la fața locului după ce a aflat de accident și i-a ajutat să folosească o ancoră pentru a scoate cabluri și bucăți de îmbrăcăminte de la locul prăbuşirii avionului.

Pescarii martori, marcaţi de scenele văzute

Pescarul a spus că este încă în șoc. "Am încă traume" a spus el. "Stau acasă şi am momente în care tremur inexplicabil şi mă bâlbâi în timp ce vorbesc. Mi-am pierdut pofta de mâncare şi nu pot să dorm", spune el

Autoritățile nu au permis pescarilor din Lancang să își verifice capcanele din apropierea locului tragediei aviatice. Pescarul Hendrik are 550 de capcane care așteaptă să fie scoase, ca să îşi poată asigura existenţa zilnică.

Citește și
Eveniment • pe 14.12.2020 la 08:31
Rodica a murit zdrobită într-o cruce de marmură de la marginea șoselei, la Mangalia. Martor: ”Încerc să îmi revin"
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
Extern • pe 04.11.2020 la 08:28
Român stabilit în Irlanda, bătut pentru a doua oară în decurs de un an

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Andreea Bănică este martor în procesul dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău: „Plângea în hohote atunci”
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
19:46 O campanie de vaccinare cu multe semne de întrebare: Haos la programare 19:45 Românca depistată cu Covid-19, care a leșinat în avionul spre Madrid, a ignorat carantina și a mers la o înmormântare în Brașov 19:13 Bărbat din Vrancea, prins când voia să fugă din ţară după ce a înjunghiat doi tineri 19:08 Imunizarea bătrânilor din cămine abia a început la Timișoara. ”Nu mi-e frică de moarte, mi-e frică de finalul bolii” 18:53 Căutăm REPORTER şi PREZENTATOR  18:49 România, codașa Europei la prevenție: Ajungem la spital doar când ne este rău 18:41 Formarea profesorilor pentru noile subiecte de la Evaluarea Națională 18:22 Bloc nou în locul unei case vechi de 100 de ani 18:20 Primul transplant renal efectuat cu succes la Iaşi. O mamă i-a dat şansa la o viață normală fiicei sale 18:16 Bilanț vaccinare anti-Covid în România, 21 ianuarie: Aproape 40.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO