Video Mărturia unui român din Croația, după cutremurul devastator: "O catastrofă! Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla în Bucureşti ar fi o tragedie"
Şapte oameni, între care o fetiţă de 12 ani, au murit în urma unuia din cele mai puternice cutremure din istoria Croaţiei. Alte aproape 30 de persoane au fost rănite. Ministerul de Externe spune că nu există români printre victime, cel puţin deocamdată. Seismul cu magnitudinea 6,2 a pus la pământ un oraş întreg şi a fost urmat de zeci de replici. Imagini care vă pot afecta emoţional.
- Croația a cerut asistență internațională după cutremurul puternic de 6.2 pe scara Richter, iar România va trimite un convoi de ajutor umanitar
La 24 de ore distanţă de cel mai puternic seism care a lovit Croaţia din 1800, în oraşul Petrinia se sapă cu mâinile goale. Voluntari şi sute de militari caută semne de viaţă sub munţii de dărâmături. Iar ppmântul continuă să se cutremure.
Două replici de 4.8 and 4.7 pe scara Richter s-au produs azi la 6 dimineaţă, ora locală. Dar au fost zeci în ultimele 30 de ore.
Remus Dimache, român stabilit în Croaţia: Eu mă aflam în maşină în momentul acela. Parcă am intrat pe o stradă cu denivelări. Mi s-a părut foate ciudat, maşina începuse să o ia in stânga şi în dreapta. O catastrofă! Dacă Doamne fereşte s-ar întâmpla în Bucureşti, mai ales în zona aceea din centrul oraşului unde sunt clădirile vechi, ar fi o tragedie majoră.
Remus Dimache locuieşte la 200 de kilometri distanţă de epicentrul cutremurului, în Split. Seismul a fost atât de puternic ca s-a simţit până în Serbia, Slovenia şi Italia.
Remus Dimache, român stabilit în Croaţia: Am colegi care sunt chiar din Zagreb care şi ei tot aşa au avut pagube destul de mari la apartamentele lor şi acum sunt fără locuinţă acum sunt ori prin unităţi militare ori prin spitale ori prin corturi amenajate.
Ministerul Afacerilor Externe nu are informaţii despre românii căzuţi victime ale cutremurului.
În rândul comunităţii româneşti din Croaţia însă, solidaritatea este uriaşă. În toate colţurile ţării, se fac donaţii pentru cei afectaţi de seism. Printre ei şi Mirela.
Cel puţin 500 de adăposturi au fost deschise pentru oamenii ale căror case au fost distruse sau serios avariate. Case vechi de sute de ani au fost puse la pământ, iar asfaltul s-a rupt ca şi cum ar fi fost carton.
Autorităţile fac apel la oameni să nu cumva să revină în locuinţele ce riscă să se prăbuşească în orice moment. În ajutorul lor, România va trimite containere de locuit, corturi, paturi şi saltele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰