Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Masacru în Burkina Faso, comis de Al-Qaeda: 600 de civili morți, dublu față de estimările anterioare

Până la 600 de persoane au fost împușcate mortal în câteva ore de militanți legați de Al-Qaeda într-un atac din august asupra unui oraș din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morților menționat în rapoartele anterioare, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 04.10.2024 , 15:59

femei în Burkina Faso Masacru în Burkina Faso, comis de Al-Qaeda: 600 de civili morți, dublu față de estimările anterioare - Profimedia Images

Noua cifră ar face ca atacul, în care civilii au fost împușcați mortal în timp ce săpau tranșee pentru a apăra orașul izolat Barsalogho, să fie unul dintre cele mai mortale atacuri individuale din Africa din ultimele decenii, transmite Mediafax.

Militanții din Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali și activă în Burkina Faso, au deschis focul metodic în timp ce pătrundeau pe motociclete în împrejurimile orașului Barsalogho și au împușcat sătenii, potrivit mai multor înregistrări video ale atacului din 24 august postate de conturi pro-JNIM pe rețelele de socializare. Mulți dintre morți erau femei și copii, iar imaginile sunt punctate de sunetul focurilor de armă automată și de țipetele victimelor care sunt împușcate în timp ce se pare că încearcă să se prefacă moarte.

Marșul jihadiștilor nu a putut fi împiedicat de francezi și americani

Articolul continuă după reclamă

În cazul în care estimarea guvernului francez se confirmă, numărul îngrozitor de morți ar marca un moment neobișnuit de brutal în Sahel, o zonă din ce în ce mai lipsită de lege din Africa de Vest, situată la sud de Sahara, unde proiectele de securitate conduse de armatele americană și franceză au avut dificultăți în a încetini marșul jihadiștilor. O serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger au dus la plecarea forțelor franceze și americane. Mercenarii ruși chemați de junte pentru a le consolida controlul au lăsat în schimb un vid în care jihadiștii au prosperat, se arată în evaluarea dată CNN de un oficial francez din domeniul securității.

Organizația Națiunilor Unite a estimat inițial că numărul morților a fost de cel puțin 200. JNIM a declarat că a ucis aproape 300 de persoane, dar a susținut că a vizat membri ai milițiilor afiliate armatei, mai degrabă decât civili, potrivit unei traduceri realizate de Site Intelligence Group, citată de Reuters.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri externe » Masacru în Burkina Faso, comis de Al-Qaeda: 600 de civili morți, dublu față de estimările anterioare