Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Maşina de război" a lui Putin, lovită de noi sancţiuni americane. Europa nu mai vrea nici diamantele ruseşti

Război în Ucraina. Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni împotriva "maşinii de război ruseşti", a declarat vineri un înalt oficial de la Casa Albă. Marea Britanie şi Uniunea Europeană au transmis că va limita comerţul cu diamante ruseşti. Şefii de stat şi de guvern din G7 urmează să discute o serie de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsurile SUA de a adăuga pe lista neagră 70 de entităţi ruseşti şi străine.

de Redactia Observator

la 19.05.2023 , 16:39

"Maşina de război" a lui Putin, lovită de noi sancţiuni americane. Europa nu mai vrea nici diamantele ruseşti Vladimir Putin - Profimedia

Statele Unite au introdus noi restricții la export la adresa Rusiei, care includ și companii din Armenia și Kârgâzstan, care au legături cu Federația Rusă. Potrivit Kommersant, noile restricții vizează, printre altele, fabrica de praf de pușcă din Kazan, concernul Avrora și fabrica de mașini Tula.

Statele Unite au impus noi restricții de export împotriva a 70 de companii din Rusia, Kârgâzstan și Armenia

"Cele 1.224 de produse industriale suplimentare adăugate pe listă vor necesita acum o licență pentru export sau reexport și transfer în Rusia și Belarus", potrivit Departamentului de Comerț al SUA. În afară de asta, SUA au impus restricții la export cu privire la producția rusă de petrol de pe platforma arctică.

Articolul continuă după reclamă

Liderii celor mai puternice şapte economii ale lumii, reuniţi la Hiroshima până duminică, se vor concentra asupra întăririi sancţiunile existente şi asupra luptei împotriva eludării acestora, vor să restricţioneze accesul Moscovei la sistemul financiar internaţional şi să se angajeze să îngheţe activele ruseşti până la "la sfârşitul războiului din Ucraina".

Pe acelaşi subiect

Toate statele membre ale G7 "se pregătesc să pună în aplicare noi sancţiuni şi bariere în calea exporturilor", a declarat un înalt oficial de la Casa Albă sub protecţia anonimatului. Aceste măsuri, la care Statele Unite contribuie cu un set "substanţial" de sancţiuni, "vor face şi mai dificil pentru Rusia să îşi alimenteze maşina de război", a asigurat aceeaşi sursă.

Măsurile americane sunt menite să "restrângă în mod semnificativ accesul Rusiei la produsele necesare capacităţilor sale de luptă", a explicat înaltul oficial american. Statele Unite vor interzice efectiv exporturile sale către 70 de entităţi din Rusia şi alte ţări. În plus, au pus în aplicare 300 de sancţiuni împotriva unor ţinte diverse şi variate,"oameni, organizaţii, nave şi avioane" în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Occidentul a adoptat sancţiuni fără precedent la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei în februarie 2022 pentru a o sugruma din punct de vedere economic, în special prin epuizarea veniturilor din hidrocarburi şi pentru a-i perturba industria de apărare. Preocuparea sa este acum să împiedice Moscova să eludeze sancţiunile, motiv pentru care ultimele măsuri ale SUA vizează şi "acoperirea eventualelor lacune".

Washingtonul promite că "va pune presiune asupra sectorului financiar (rus) precum şi asupra capacităţii Rusiei de a produce energie pe termen mediu şi lung", a spus oficialul de la Casa Albă. Se are în vedere, de asemenea,"menţinerea îngheţării activelor suverane" ruseşti.

Sursa americană nu a dorit să ofere detalii despre sancţiunile pe care urmau să le anunţe celelalte ţări G7, asigurând că acestea vor fi menţionate într-un comunicat al summitului dedicat Ucrainei. Statele Unite intenţionează să "îşi alinieze şi mai mult sancţiunile cu cele impuse de Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru a se asigura că G7 rămâne cât mai bine coordonat posibil".

Europa sancţionează diamantele ruseşti

Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel. "După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Rusia a exportat diamante în valoare estimată de 4-5 miliarde de dolari în 2021. Emiratele Arabe Unite, India şi Belgia se numără printre principalii importatori de diamante. Statele Unite sunt, de asemenea, o piaţă importantă pentru produsele finite. 

UE: "Diamantel ruseşti nu sunt veşnice"

Uniunea Europeană va "limita comerţul cu diamante ruseşti" a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel. "Diamantele ruseşti nu sunt veşnice", a glumit el în faţa presei, confirmând o viitoare măsură europeană după embargoul deja anunţat vineri de Regatul Unit asupra acestor pietre preţioase care aduc anual câteva miliarde bune de dolari Rusiei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » "Maşina de război" a lui Putin, lovită de noi sancţiuni americane. Europa nu mai vrea nici diamantele ruseşti