Măsuri disperate în Japonia. Guvernul a lansat o aplicație de dating pentru a rezolva criza natalităţii
Rata fertilității din Japonia a atins un nou record minim. Situaţia este atât de disperată încât guvernul a decis să lanseze o aplicaţie pentru a-i încuraja pe tineri să se căsătorească şi să-şi creeze familii, scrie CNN.
Ţara cu 123,9 milioane de locuitori a înregistrat anul trecut doar 727.277 nașteri, conform datelor noi publicate vineri de Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării. Rata fertilității – definită ca numărul total de nașteri pe care le are o femeie în timpul vieții – a scăzut de la 1,26 la 1,20. Pentru ca o populație să rămână la un nivel stabil, este nevoie de o rată a fertilității de 2,1.
Însă în Japonia, rata fertilității a fost mult sub acest nivel de mai bine de jumătate de secol, spun experții. Numărul naşterilor a scăzut sub acest nivel după criza globală a petrolului din 1973, care a împins economiile în recesiune, și nu și-a mai revenit niciodată. Tendința descendentă s-a accelerat în ultimii ani, numărul de decese depășind anual numărul de nașteri și cauzând scăderea totală a populației – cu consecințe grave pentru forța de muncă, economia și structura socială a Japoniei.
În 2023, țara a înregistrat 1,57 milioane de decese, conform Ministerului Sănătății – mai mult decât dublul numărului de nașteri. Iar ţara asiatică nu are prea mult succes în ceea ce priveşte numărul căsătoriilor, care a scăzut cu 30.000 anul trecut, în timp ce numărul divorțurilor a crescut. Experții spun că acest fenomen îngrijorător va continua cel puțin câteva decenii.
Acum, guvernul ia măsuri disperate să atenueze impactul, lansând noi instituţii guvernamentale care să se concentreze în mod specific pe această problemă. A lansat inițiative precum extinderea facilităților de îngrijire a copiilor, oferirea de subvenții pentru locuințe părinților și, în unele orașe, chiar plătind cuplurile să aibă copii. În capitala Tokyo, oficialii locali încearcă o nouă abordare: lansarea unei aplicații de întâlniri administrată de guvern, care este în faze de testare și va fi pe deplin operațională spre sfârşitul anului.
- Un oraş din Japonia a montat un gard de 20 de metri pentru a bloca o privelişte virală către muntele Fuji
- Situaţie alarmantă în Japonia. 20% dintre persoanele de peste 65 de ani, adică peste 6 mil. de cetăţeni, vor...
- Un mic oraş din Japonia va construi un gard ca să blocheze priveliştea spre Muntele Fuji. Decizia, luată pentru a...
Măsuri disperate pentru creşterea natalităţii
„Vă rugăm să o folosiți ca prim pas pentru a începe căutarea unui partener,” este îndemnul guvernanţilor. Utilizatorii sunt rugați să facă un „test de diagnostic al valorilor”, dar există și o opțiune de a introduce trăsăturile dorite ale unui viitor partener. „Pe baza valorilor dvs. și a valorilor pe care le căutați la un partener, care pot fi determinate printr-un test, AI vă va prezenta o persoană compatibilă,” sunt indicaţiile din aplicaţie.
Aplicația a atras chiar atenția miliardarului Elon Musk, care a scris pe X, fostul Twitter: „Mă bucur că guvernul Japoniei recunoaște importanța acestei chestiuni. Dacă nu se iau măsuri radicale, Japonia (și multe alte țări) vor dispărea!” Experții au spus pentru CNN că acest scenariu este puțin probabil – rata fertilității este de așteptat să se stabilizeze la un moment dat, iar țara se va adapta. Japonia ar putea arăta foarte diferit atunci, de la structura sa demografică la economia și politicile interne, dar nu va dispărea pur și simplu.
„Căsătoria este o decizie bazată pe propriile valori, dar Guvernul Metropolitan din Tokyo lucrează pentru a crea un impuls pentru căsătorie astfel încât cei care cred că 'intenționează să se căsătorească într-o zi' să poată face primul pas,” se menţionează pe site-ul aplicaţiei.
Utilizatorii trebuie să fie singuri, peste 18 ani, „cu dorința de a se căsători” și să locuiască sau să lucreze în Tokyo. „Sperăm că fiecare dintre voi, cei care doriți să vă căsătoriți, să vă gândiți ce înseamnă pentru voi să fiți într-un cuplu,”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰