Antena Meniu Search
x
LIVE

Medicii au descoperit o nouă maladie care atacă creierul, inima şi rinichii copiilor. Ce este Sindromul Zaki şi cum se poate trata

Un grup internaţional de cercetători a descoperit o nouă maladie ce atacă doar copiii. Boala este una de natură genetică, este rar întâlnită, dar i s-a găsit şi un tratament.

De Redactia Observator la 04.10.2021, 14:12
Medicii au descoperit o nouă maladie care atacă creierul, inima şi rinicii copiilor. Ce este Sindromul Zaki şi cum se poate trata
- Profimedia

Studiul, la care au participat cercetători din Statele Unite, Egipt, India, Singapore, China şi Emiratele Arabe Unite, a fost publicat în ediţia din 30 septembrie a The New England Journal of Medicine, notează MedicalExpress. Cercetătorii au numit noua boala "Sindromul Zaki", după numele primului medic care a identificat afecţiunea - Maha Zaki. Zaki est medic şi cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Cairo (Egipt). "Deși medici diferiți îngrijeau acești copii, toți copiii au prezentat aceleași simptome și au avut aceleași mutații ale ADN-ului în aceeași genă", a declarat Joseph Gleeson, profesor de neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității din San Diego și autor principal al studiului.

Sindromul Zaki | Simptome şi tratament

Sindromul Zaki afectează dezvoltarea prenatală a organelor importante ale fetuşilor, printre care ochii, creierul, rinichii şi inima. Copiii care suferă de acest sindrom rămân cu sechele pentru tot restul vieţii. "Am fost intrigați timp de mulți ani de copiii cu această afecțiune. Ne-am dat seama că avem de-a face un un nou simptom care poate fi identificat de medici și poate chiar prevenit", a declarat Joseph Gleeson.

Bruno Reversade, co-autor al studiului şi director de cercetări la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, a fost unul dintre medicii care au identificat potenţiale modalităţi de a trata sindromul Zaki. Cercetătorii au folosit celule stem şi un medicament denumit CHIR99021 pentru a trata afecţiunea. S-au efectuat mai întâi teste pe şoareci şi au descoperit că medicamentul CHIR99021 a reglat producerea de Wnt în fiecare model de tratament. Embrionii de șoareci au dezvoltat organe care le lipseau și au revenit la o creștere normală.

"Rezultatele au fost foarte surprinzătoare deoarece se presupunea că malformațiile structurale la naștere precum Sindromul Zaki nu ar putea fi prevenite cu un medicament.Ne putem imagina că acest medicament, sau medicamente asemănătoare lui, vor fi folosite în cele din urmă pentru a trata malformațiile congenitale dacă bebelușii sunt diagnosticați suficient de timpuriu", a declarat Guoliang Chai, cercetător la Facultatea de Medicină din Beijing.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Medicii au descoperit o nouă maladie care atacă creierul, inima şi rinichii copiilor. Ce este Sindromul Zaki şi cum se poate trata