Antena Meniu Search
x

Mercenarii Wagner trebuie să lupte "casă cu casă" pentru a înainta pe front, susține Prigojin. Văduvele soldaților ruși îi cer mobilizarea pe scară largă: Ori noi, ori ei

Liderul grupării de mercenari Wagner a recunoscut că soldații săi trebuie să lupte nu stradă cu stradă, ci casă cu casă pentru a înainta. Declarația sa vine după ce Moscova s-a dezlănţuit în urma atacului ucrainean asupra cazarmei improvizate din oraşul Makiivka în care şi-au pierdut viaţa sute de soldaţi ruşi.

de Redactia Observator

la 04.01.2023, 14:43

Vezi și

Parlamentarii şi bloggerii militari din Rusia cer tragerea la răspundere a comandaţilor care au decis plasarea trupelor într-o şcoală profesională din Makiivka. Aceştia consideră că a fost o totală lipsă de profesionalism cantonarea a sute de soldaţi, majoritatea rezervişti, în acelaşi loc şi - mai grav - în clădire să fie şi o zonă transformată în depozit de armament.

În acest timp, rudele celor care şi-au pierdut viaţa în atacul ucrainean au organizat un fel de marş de priveghi şi cer pedepsirea celor vinovaţi. Kievul a recunoscut atacul, dar nu a precizat şi numărul victimelor, care oricum este mai mare decât cel anunţat de Moscova. Kremlinul susţine că este vorba doar de 89 de soldaţi, iar Kievul anunță 400 de morți.

Văduvele soldaţilor ruşi îi cer lui Putin să ordone mobilizarea pe scară largă

Un grup patriotic mai puţin cunoscut, care sprijină văduvele soldaţilor ruşi, i-a cerut lui Vladimir Putin să ordone o mobilizare pe scară largă a milioane de oameni şi să închidă graniţele pentru a asigura victoria în Ucraina, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

"Îi cerem preşedintelui nostru, Vladimir Vladimirovici Putin, să permită armatei ruse să efectueze o mobilizare pe scară largă", a declarat grupul "Văduvele soldaţilor din Rusia" într-o postare pe Telegram. "Îi cerem preşedintelui nostru, comandantul nostru suprem, să interzică plecarea din Rusia a bărbaţilor de vârstă militară. Şi avem tot dreptul moral să facem acest lucru: soţii noştri au murit protejându-i pe aceşti bărbaţi, dar cine ne va proteja pe noi dacă ei fug?" - mai spune grupul acestor femei.

Invocându-l pe liderul sovietic Iosif Stalin, grupul spune că acum este momentul pentru măsuri dure de apărare împotriva forţelor malefice care se coagulează în jurul graniţelor Rusiei. "Astăzi, tot răul din lume s-a unit împotriva Rusiei - întreaga lume occidentală s-a întors împotriva noastră", susţin văduvele, făcându-se ecoul teoriei lui Putin. "Este o situaţie de tipul ori noi, ori ei, nu există alternativă", au explicat ele.

În 1942, Stalin a emis Ordinul nr. 227, care a devenit cunoscut sub numele de ordinul "Nici un pas înapoi". A fost o încercare de a stabili disciplina în cadrul Armatei Roşii, deşi mii de soldaţi sovietici au fost împuşcaţi de propria lor tabără pentru presupusă laşitate. Stalin "nu s-a gândit la ratinguri sau la nemulţumirea disidenţilor, s-a gândit doar la victorie", declară grupul văduvelor. "Acum nu este momentul să fii laş", punctează aceste femei.

Ucraina revendică un nou atac asupra trupelor ruse, la Ciulakivka

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat marţi că aproximativ 500 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi într-un atac în apropiere de Ciulakivka, un oraş din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, care ar fi avut loc în ajunul Anului Nou, relatează CNN.

"Inamicul continuă să sufere pierderi. Se confirmă faptul că, la 31 decembrie, forţele apărării ucrainene au lovit un obiectiv inamic, în care se aflau trupe şi echipamente, în apropiere de Ciulakivka, în regiunea Herson. Aproximativ 500 de soldaţi inamici au fost răniţi şi ucişi”, a anunţat Statul Major General.

Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene din sud, a declarat pentru televiziunea ucraineană că aceasta este una dintre "realizările" armatei ucrainene pe "această direcţie a frontului".

Lovitura de la Ciulakivka vine după ce atât autorităţile ruseşti, cât şi cele ucrainene au recunoscut au alt atac, care a avut loc imediat după miezul nopţii de Anul Nou, la o şcoală profesională ce adăpostea recruţi ruşi în oraşul Makiivka, în regiunea Doneţk. Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni atacul de la Makiivka şi a afirmat că 63 de militari ruşi au murit, iar marţi a actualizat bilanţul la 89, ceea ce ar face ca acesta să fie unul dintre episoadele soldate cu cele mai multe victime în rândul forţelor Moscovei de la începeutul războiului. Kievul a pretins că acest atac s-a soldat cu 400 de morţi, dar ulterior a spus că este în curs de verificare a cifrelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Mercenarii Wagner trebuie să lupte "casă cu casă" pentru a înainta pe front, susține Prigojin. Văduvele soldaților ruși îi cer mobilizarea pe scară largă: Ori noi, ori ei