Video ”Mi-e frică. A fost o explozie mare și am fugit”. O fetiță de câțiva ani povestește cum a fugit de mână cu mama ei din calea bombardamentelor
Doar cu actele în geantă, cu copiii de mână şi cu ochii plini de lacrimi, aşa trec graniţa cu Republica Moldova mii de femei din Ucraina. Şi-au lăsat locuinţele şi soţii în ţara măturată de bombardamente şi s-au îndreptat către prima cale de scăpare, dar nu ştiu exact în ce direcţie pleacă mai departe.
”Mi-e frică. A fost o explozie așa mare. Și noi am fugit”. Fetiţa a ajuns cu mama ei în această dimineaţă în punctul de trecere a frontierei de la Tudora din Republica Moldova. S-au îndreptat apoi către comuna Purcari pentru a găsi un adăpost.
Mama: ”Este absolut îngrozitor să ne lăsăm familiile, casele și nu știm dacă ne vom mai întoarce”.
Mii de oamenii au ales Republica Moldova pentru a fugi din calea războiului. Trec frontiera cu maşinile sau chiar pe jos şi se îndreaptă către un loc sigur.
Din calea războiului scapă doar femeile și copiii
- Război Rusia - Ucraina, ziua 3 LIVE TEXT. Kremlinul dă ordin de atac "pe toate fronturile". Schimb puternic de...
- Povestea bebelușilor născuți în zgomotul asurzitor al sirenelor și sub ameninţarea bombelor, în Ucraina
- Un rus care trăiește în Ucraina mustră soldații lui Putin ca pe niște copii: ”Ce naiba căutați aici? Nu...
Femeie: ”Sunt împuşcături, se bombardează şi oamenii fug din oraşe şi din localităţi pentru că este pericol”.
Femeie: ”Astăzi am venit. Vrem să ne întoarcem acasă, dar să fim convinse că e linişte, că este pace, acasă au rămas rudele, au rămas soţii, am plecat şi am venit aici să ne refugiem de pericol şi am venit împreună cu copiii. Nu ştim când o să ne întoarcem pentru că situaţia nu este stabilă”.
Bogdan Dinu, reporter Observator: ”În comuna Purcari din Republica Moldova primarul le-a cerut localnicilor să le ofere sprijin celor fugiţi din calea războiului. Primii care au răspuns acestui apel au fost reprezentanţii acestui hotel unde sunt adăpostiţi acum 50 de ucraineni”.
La fel ca în România, autoritățile din Republica Moldova oferă adăpost refugiaților ucraineni
Ilie Pascaru, recepţioner hotel: ”Mai avem un adăpost în raionul Ştefan Vodă, acolo cazarea este gratis pentru refugiaţii din Ucraina, mai avem în raionul Ştefan Vodă un azil care acum este gol şi este disponibil doar pentru persoanele din Ucraina. Prioritar doar femei cu copii, bătrâni. Sunt distruşi, majoritatea pleacă spre Chişinău”.
Valeriu Drăgan, primarul comunei Purcari: ”O să aducă saltele suplimentare, să vedem situaţia cu încălzirea, cărbuni sunt. Acum, bărbaţilor de la 18 şi până la 60 de ani li se interzice să părăsească ţara”
Alexandru Verdîş, poliţist de sector Purcari: ”Majoritatea sunt din regiunea Odessa. Se adresează cu diferite întrebări, referitor la cartea verde, a obţine informaţii cum pot să ajungă în Uniunea Europeană, cum să-şi perfecteze actele, chiar cum să-şi repare automobilele. Mulţi adresează întrebări despre sistemul de sănătate, au copii mici, dacă se îmbolnăvesc copiii unde pot să se adreseze”
La fel ca în România, și în Moldova sute de voluntari au sărit în sprijinul refugiaţilor. Peste 34.000 de ucraineni au trecut în Republica Moldova, de la începutul conflictului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰