Antena Meniu Search
x

Foto Mii de deţinuţi, în "mega-închisoarea" din El Salvador. Imagini controversate: "îngenuncherea" bandelor criminale

Primul grup format din 2.000 de persoane, suspectate că fac parte din grupări infracţionale, a fost transferat într-o închisoare de maximă securitate din El Salvador. Penitenciarul este piesa de rezistenţă a planului de combatere a criminalităţii din ţara din America Centrală, după ce preşedintele Nayib Bukele a declarat "război" bandelor. Imaginile cu mii de deţinuţi, toţi raşi în cap şi cu tatuajele la vedere, arată condiţiile în care sunt ţinuţi aceştia în "mega-închisoarea" construită să primească până la 40.000 de oameni.

de Ioana Petcu

la 26.02.2023, 17:09

Preşedintele din El Salvador, Nayib Bukele, a declarat "război" bandelor care ridică alarmant rata criminalităţii din ţara din America Centrală. Zeci de mii de persoane suspectate că au legătură cu grupările infracţionale au fost arestate în urma planului pus la punct de Guvern, iar prima tranşă, de 2.000 de deţinuţi, a ajuns în "mega-închisoarea" care le este special destinată. Potrivit BBC, penitenciarul este piesa centrală a operaţiunii, având capacitatea de a găzdui peste 40.000 de oameni.

Imagini cu deţinuţii din El Salvador

Imaginile publicate de oficialii din El Salvador arată grupuri imense de deţinuţi, raşi în cap, cu trupurile acoperite de tatuaje şi în picioarele goale, strânşi laolaltă cu mâinile încătuşate înainte de a fi transferaţi în celule. Preşedintele Nayib Bukele a declarat că primul grup de 2.000 de deţinuţi a fost transferat "în zori, într-o singură operaţiune", la Centrul pentru Combaterea Terorismului, "cea mai mare închisoare din Americi""Aceasta va fi noua lor casă, unde vor petrece zeci de ani, incapabili să mai facă rău populaţiei", a adăugat el.

"Mega-închisoarea" din Tecoluca, situată la 74 de kilometri faţă de capitala San Salvador, are opt corpuri, iar în fiecare clădire se află câte 32 de celule cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, în care pot fi închişi "peste 100 de prizonieri", susţin autorităţile guvernamentale. În fiecare celulă există două chiuvete şi două toalete.

Pe acelaşi subiect

Peste 64.000 de suspecţi arestaţi

Din luna martie a anului trecut, când preşedintele Nayib Bukele a anunţat demararea operaţiunii, peste 64.000 de suspecţi au fost arestaţi. Raidurile poliţiei au fost contestate de unele voci, care critică permisiunea acordată forţelor de ordine de a aresta pe oricine, fără mandat.

Autorităţile acuză că membrii unor grupări precum MS-13 şi Barrio-18 sunt responsabili pentru marea majoritate a omuciderilor, a faptelor de şantaj şi trafic de droguri. Prin arestările în masă, se urmăreşte destructurarea rapidă a acestor grupări.

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au atras atenţia că există şi victime nevinovate, acuzate pe nedrept. De asemenea, s-a vorbit despre "tratamente inumane şi degradante" la care ar fi fost supuşi unii deţinuţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Mii de deţinuţi, în "mega-închisoarea" din El Salvador. Imagini controversate: "îngenuncherea" bandelor criminale