Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Miliardarul indian Ratan Tata a murit la 86 de ani. Cine a fost şeful imperiului Tata Group care deţine Jaguar şi Land Rover

Miliardarul Ratan Tata, fostul președinte al conglomeratului indian Tata Group, a murit la vârsta de 86 de ani. Holdingul Tata deţine Land Rover şi Jaguar, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 10.10.2024 , 10:21

Miliardarul indian Ratan Tata a murit la 86 de ani. Cine a fost şeful imperiului Tata Group care deţine Jaguar şi Land Rover Miliardarul indian Ratan Tata a murit la 86 de ani. Cine a fost şeful imperiului Tata Group care deţine Jaguar şi Land Rover - Profimedia

Ratan Tata s-a impus la nivel mondial printr-o serie de tranzacții internaționale de mare profil. În 2008, el a supravegheat achiziționarea de către Tata Motors a mărcilor britanice de mașini Jaguar și Land Rover de la Ford (F).

„Cu un profund sentiment de pierdere ne luăm rămas bun de la domnul Ratan Naval Tata, un lider cu adevărat neobișnuit ale cărui contribuții incomensurabile au modelat nu numai Grupul Tata, ci și structura națiunii noastre”, se spune în declarația emisă miercuri.

Într-o postare pe X, premierul indian Narendra Modi a reacționat la moartea lui Tata, numindu-l un „lider de afaceri vizionar, un suflet plin de compasiune și o ființă umană extraordinară”.

Articolul continuă după reclamă

„A oferit o conducere stabilă uneia dintre cele mai vechi și mai prestigioase case de afaceri din India”, a scris el.

Pe acelaşi subiect

Ratan Tata a pus bazele primei fabrici de oţel din India

Născut în 1937 într-o familie de Parsi, un grup etno-religios de origine persană din India, care urmează religia zoroastriană, Tata a absolvit Universitatea Cornell, unde a studiat arhitectura și ingineria structurală.

S-a întors în India în 1962 și s-a alăturat companiei de familie, care a fost fondată de străbunicul său în 1868. Din acele începuturi umile, Tata a fost responsabil pentru prima fabrică de oțel din India, primul său hotel de lux și prima companie aeriană internă.

„Cred că singurul lucru pe care l-a făcut familia este că a creat o mulțime de industrii în primele zile, înainte de independență, care erau industrii naționale”, a spus Tata pentru Sara Sidner de la CNN într-un interviu rar în 2011. „Și apoi a dat majoritatea este departe în granturi filantropice. Și asta a fost ceva care a fost dus de succesorii lor de-a lungul anilor.”

Tata a preluat funcția de președinte în 1991, în același an în care India a declanșat reforme economice majore, inclusiv devalorizarea rupiei, pentru a-și deschide economia către lume. Și pe măsură ce India privea din ce în ce mai mult spre exterior, la fel și Tata.

În 2000, grupul a achiziționat firma britanică Tetley, proprietarul uneia dintre cele mai mari mărci de ceai la nivel mondial, pentru 432 de milioane de dolari. Șapte ani mai târziu, Tata Steel s-a impus într-o luptă de 12,1 miliarde de dolari pentru controlul asupra Corus, o companie britanică de oțel.

Tata s-a retras din funcția de președinte al grupului în 2012 și a fost președinte emerit al holdingului Tata Sons înainte de moartea sa. De când a renunțat la sarcinile de zi cu zi, omul de afaceri s-a aruncat să îmbunătățească lotul multor animale fără stăpân din India.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Ştiri externe » Miliardarul indian Ratan Tata a murit la 86 de ani. Cine a fost şeful imperiului Tata Group care deţine Jaguar şi Land Rover