Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, vizită în România. Trilaterală România-Moldova-Ucraina pe tema agresiunii ruse

Zeci de miniştri din Europa discută, în aceste momente, la Bucureşti, cum ne menţinem securitatea Mării Negre. Oficialii români caută soluţii, împreună cu şeful armatei lui Zelenski, în contextul mişcării trupelor ruseşti la graniţa cu România.

de Laurenţiu Rădulescu

la 13.04.2023 , 14:35

"O reuniune cât se poate de importantă la București, vorbim despre o conferință la care participă peste 2- de delegații din toată Europa și nu numai. O conferință la care a ajuns și ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, o prezență extrem de importantă și care are ca temă principală Marea Neagră. Tot ceea ce înseamnă securitate în Marea Neagră s-a degradat în ultimul an după invazia Rusiei în Ucraina. O temă extrem de importantă pentru că România vrea să securizeze cel puțin zona care îi aparține.

Vorbim despre o cooperare la nivel internațional, despre o prezență militară care, teoretic, ar avea rolul să descurajeze intențiile Rusiei care a dus o bună parte din flota sa în Marea Neagră, în zona peninsulei Crimeea. Au loc discuții extrem de importante, dar și despre o trilaterală care are loc în cursul zilei de astăzi: România, Republica Moldova și Ucraina. O trilaterală în care vor fi discutate probleme importante, inclusiv intenția Rusiei de a ataca, inclusiv cibernetic, Republica Moldova", transmite Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator

Poziția României la conferința de securitate a Mării Negre

Vezi și

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că regiunea Mării Negre este esenţială pentru apărarea colectivă a NATO, pentru viitorul securităţii europene, precum şi pentru prosperitate şi regulile bazate pe ordinea internaţională.

Pe acelaşi subiect

"Prioritatea României este de a transforma regiunea Mării Negre dintr-o zonă de conflict într-o zonă de pace, stabilitate şi prosperitate. Restabilirea păcii şi stabilităţii în regiunea noastră va necesita un efort pe termen lung, solidaritate mutuală, acţiuni coerente. Toate acestea sunt elemente cheie şi de bază pentru o securitate pe termen lung şi o securitate durabilă. Adaptarea la noile realităţi globale e provocarea momentului nostru şi este ceva cu care trebuie să ne confruntăm cu capul sus. Marea Neagră este o oglindă în care continentul european şi lumea poate vedea cum va arăta viitorul. Va fi fie liber şi democratic, fie guvernat de teamă, ură şi voinţa celor mai puternici. Depinde de noi cum ne modelăm viitorul", a spus Aurescu, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

El a amintit de sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei. "Noi, ca furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, am acordat un răspuns multidimensional şi am demonstrat poporului ucrainean că suntem împreună nu doar în cuvinte, ci şi în fapte. Peste 3,9 milioane de refugiaţi au tranzitat ţara noastră şi peste 15 milioane de tone de grâne din Ucraina au fost exportate prin teritoriul românesc. Vreau să reafirm determinarea deplină a României de a continua sprijinul multidimensional atât cât este necesar ca acest război să fie câştigat. Toţi vrem pace, pace prin respectarea deplină a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, cu respectarea deplină a Cartei ONU şi a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, dar negocierile pot începe doar când Ucraina este pregătită şi victoria va arăta în felul în care Ucraina o va defini", a spus Aurescu.

Republica Moldova, în vizorul Rusiei

Ministrul de Externe a subliniat că şi Republica Moldova este afectată de agresiunea Rusiei. "Reacţia puternică şi unită a comunităţii europene şi euro-atlantice şi a partenerilor lor globali descurajează, sperăm noi, şi alţi actori, nu doar pe Rusia, în folosirea aceloraşi tipare de agresiune, dar trebuie să facem mai mult.

Poziţia României este clară şi a fost exprimată în multiple ocazii (...) Marea Neagră este esenţială pentru apărarea colectivă a NATO, pentru viitorul securităţii europene, precum şi pentru prosperitate, pentru regulile bazate pe ordinea internaţională. România face multe pentru a întări securitatea Mării Negre pentru NATO şi membrii UE, dar şi pentru partenerii noştri, fie că vorbim de Ucraina, victimă a agresiuni ruseşti sau că vorbim de Republica Moldova şi Georgia, care după Ucraina sunt de departe cele mai vulnerabile şi agresate state", a mai spus acesta.

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ştiri externe » Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, vizită în România. Trilaterală România-Moldova-Ucraina pe tema agresiunii ruse