Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România găzduiește prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre și Trilaterala cu Ucraina și Republica Moldova

La Bucureşti începe astăzi prima conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea. Conferinţa este organizată de România şi Ucraina şi va aduna oficiali şi specialişti din mai multe ţări. 

de Redactia Observator

la 13.04.2023 , 09:36

Peste 20 de delegaţii din Europa se vor aduna la Bucureşti, miniştri ai apărării sau de externe din Republica Moldova, Lituania, Germania, Cehia, specialişti din Ucraina şi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Vor fi prezenţi inclusiv reprezentanţi ai unor ONG-uri şi platforme de apărare din Ucraina.

Tema principală a conferinţei este contracararea efectelor războiului provocat de Rusia

Securitatea regiunii Mării Negre, discutată la București. Trilaterală România - R.Moldova - Ucraina

Vezi și

Conferinţa privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea este organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naţionale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. Acesta este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de România şi Ucraina, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, arată MAE.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Bogdan Aurescu găzduieşte, tot joi, a doua reuniune a Trilateralei România-Ucraina-Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, care va fi axată pe teme de securitate şi va beneficia de participarea miniştrilor Apărării din cele trei state. La reuniune vor mai lua parte ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova. Ministrul Dmytro Kuleba nu mai vine la Bucureşti, din cauza evoluţiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, urmând să participe la Conferinţa privind Securitatea Mării Negre prin teleconferinţă.

Potrivit MAE, prima Conferinţă privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea reprezintă o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei şi îşi propune să dezbată, împreună cu statele din regiune şi partenerii internaţionali, soluţii pentru securizarea regiunii Mării Negre. De asemenea, evenimentul urmăreşte identificarea de soluţii pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securităţii între statele riverane Mării Negre. Aspecte legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, abordate prioritar. La reuniune vor participa miniştri de Externe şi ai Apărării, şefi de instituţii internaţionale, oficiali guvernamentali şi experţi independenţi implicaţi în Platforma Internaţională Crimeea. Vor fi prezente delegaţii străine din peste 20 de state şi organizaţii internaţionale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alţi înalţi oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franţa, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia), NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - GUAM (secretarul general)). De asemenea, miniştri de Externe şi reprezentanţi de înalt nivel din alte 7 ţări şi organizaţii internaţionale vor interveni online (Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general)). O serie de delegaţii străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la Bucureşti. În total, peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări vor participa la Conferinţă.

Bogdan Aurescu deschide lucrările conferinţei

Bogdan Aurescu va deschide, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba (prin VTC), alături de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, respectiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, lucrările conferinţei. Totodată, şeful diplomaţiei române, împreună cu miniştrii apărării din România şi Ucraina, şi ministrul adjunct de externe Emine Dzapharova, alături de secretarul general adjunct al NATO şi ministrul de Externe din Republica Moldova, vor participa la ultimul panel al Conferinţei care va aborda tema ”Configuraţia viitoare. Care este viitorul securităţii regionale în regiunile Mării Negre şi Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură şi prosperă a Mării Negre” (”Future Configuration. What is the future of the regional security in the Black Sea and Azov Sea regions. Towards a Euro-Atlantic strategy for a stable, secure and prosperous Black Sea region"). În intervenţiile sale, Bogdan Aurescu va prezenta eforturile deosebite depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, precum şi pentru partenerii cei mai afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate în regiune şi de presiunile Rusiei, în primul rând Republica Moldova. Totodată, va pleda pentru un angajament strategic, coordonat şi consecvent al aliaţilor din comunitatea transatlantică în regiunea Mării Negre şi în sprijinul statelor din zonă, având în vedere importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională şi euroatlantică, precum şi mizele pentru ordinea internaţională bazată pe reguli. De asemenea, ministrul român va arăta rolul-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate şi se va referi la importanţa cooperării şi menţinerii unităţii transatlantice în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei.

Declaraţie comună la finalul Trilateralei

În cadrul dezbaterilor din marja Conferinţei privind Securitatea Mării Negre va fi subliniată, totodată, perspectiva de integrare europeană şi euroatlantică a partenerilor din regiune şi avansarea oportunităţilor de dezvoltare economică şi conectare a regiunii cu spaţiul UE şi NATO, promovarea şi apărarea valorilor democratice, a statului de drept şi urmărirea consecventă a soluţionării conflictelor prelungite din regiune. Ministrul Bogdan Aurescu va aborda şi modalităţi de consolidare a descurajării şi apărării, a securităţii infrastructurii critice şi a rezilienţei, măsuri pentru consolidarea securităţii regionale energetice şi alimentare, precum şi a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Se va raporta, astfel, la viitorul securităţii în regiune, evidenţiind prioritatea României de a transforma Marea Neagră într-o regiune de pace şi prosperitate, arată MAE.

Agenda celei de-a doua reuniuni de externe a Trilateralei România-Ucraina-Republica Moldova, care se va reuni împreună cu miniştrii Apărării din cele trei state, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu, va include dezbateri privind situaţia de securitate din regiune, presiunile exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO şi al UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. De asemenea, discuţiile în acest format vor fi centrate şi pe consolidarea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităţilor de apărare ale celor două state vecine şi a rezilienţei capacităţilor acestora de apărare. La finalul acestei reuniuni trilaterale în format externe-apărare va fi adoptată o Declaraţie comună care va sublinia principalele elemente ale agendei discuţiilor şi a angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale. Potrivit MAE, desfăşurarea la Bucureşti a acestor evenimente este o dovadă a rolului-cheie jucat de România în ecuaţia regională de securitate, marcată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi de ameninţările multiple, convenţionale şi hibride, cu care se confruntă regiunea Mării Negre.

Platforma Internaţională Crimeea reprezintă o iniţiativă a Ucrainei lansată la Kiev la 23 august 2021, menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Trilaterala România-Republica Moldova-Ucraina la nivel de miniştri de Externe a fost lansată în 2022 la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, având ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi de crizele multidimensionale care afectează Ucraina şi Republica Moldova, cât şi în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog şi coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităţilor de la Chişinău şi Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană. Prima ediţie a Trilateralei a avut loc la 15 septembrie 2022, la Odesa, şi a beneficiat de participarea miniştrilor energiei şi a reprezentanţilor companiilor din domeniul energiei din cele trei state. În cadrul discuţiilor, accentul a fost pus asupra măsurilor imediate de sprijin necesare pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să facă faţă sezonului rece, dar şi asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securităţii energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere şi necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » România găzduiește prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre și Trilaterala cu Ucraina și Republica Moldova