Claudia, o moașă din România, a devenit simbolul luptei cu pandemia de coronavirus în Marea Britanie
O româncă din Marea Britanie spală reputaţia unei diaspore blamate. Claudia Anghel, moaşă la un spital din centrul Angliei, a fost aleasă de britanici ca imagine a unei campanii naţionale dedicate sistemului lor medical în timpul pandemiei. Povestea ei, în exclusivitate la Observator.
- Claudia Anghel, pe uriașe panouri publicitare din toată Marea Britanie
- La 38 de ani și-a luat două genți şi a luat-o de la capăt în Regat
Claudia Anghel, moaşă: Sunt foarte mândră să fiu imaginea unui sistem care m-a făcut așa de binevenită m-a făcut să mă simt, și care mi-a acordat atâtea șanse, să mă dezvolt personal. Sunt mândră și că sunt româncă.
Ea este Claudia Anghel, moaşa din România devenită celebră în Marea Britanie. Femeia de 46 de ani din Călăraşi este astăzi simbolul naţional al englezilor în lupta anti-coronavirus, într-o campanie ce celebrează 72 de ani de existenţă a serviciului medical britanic.
Românca îi priveşte pe trecători din panourile publicitare imense de pe clădiri, din afişele postate în staţiile de transport ori direct pe autobuze. Imaginea ei este peste tot în insulă. O faimă care o stânjeneşte.
Claudia Anghel, moaşă: Stau în colțul meu acolo, îmi fac treaba, nu caut renume, nu caut recunoaștere, nu caut să mă caute autoritățile. Nu îmi doresc.
Preferă să vorbescă mai mult despre muncă. La 38 de ani și-a luat două genți şi a luat-o de la capăt în Marea Britanie, pentru o viaţă mai bună. Greul abia începea.
Claudia, de la un salariu de 600 de lire la șefă de secție
Claudia Anghel, moaşă: Am plecat în 2013 când mi-au zis că vino, faci un curs la Birmingham City University și te angajăm că maternity support worker. Gata, am venit. Păi că să mă angajați. Păi n-aveam permis de muncă, n-aveam drept de muncă, n-aveam nimic.
Abia după câteva luni a obţinut permisul de muncă. S-a angajat în sfârşit, doar ca ajutor de moaşă, după 19 ani de experienţă în domeniu.
Claudia Anghel, moaşă: Primul meu salariu a fost 600 de lire pe o lună jumate, pentru că munceam part time.
Un an mai târziu, după ce Marea Britanie a ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru români, a putut să îşi ia un job cu normă întreagă la Spitalul Universitar din Coventry, unde lucrează şi acum. În scurt timp, Claudia Anghel a reuşit să avanseze pe un post calificat. A continuat să muncească cu dăruire şi a a obţinut recunoaşterea. Astăzi, conduce o secție în spital şi este pe coperţile revistelor.
Povestea ei şi a altor 11 oameni din linia întâi a fost spusă în imagini de fotograful John Rankin. Eroii de zi de zi.
John Rankin Waddell, fotograf: Au fost câteva momente când aproape am plâns pentru că a fost dificil să vorbesc cu ei.
Cunoscută şi recunoscută de un Regat, Claudia Anghel nici măcar nu a văzut fotografiile din care domină Marea Britanie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰