Antena Meniu Search
x

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.

de Redactia Observator

la 10.04.2021, 09:24

Vezi și

Kremlinul a avertizat, vineri, asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina, iar, în contextul amplificării tensiunilor, Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră. "Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acţiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi ameninţată securitatea Federaţiei Ruse", a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit Mediafax

Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenţilor proruşi implicaţi în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei. "Totul depinde de amploarea conflagraţiei", a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC News. Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situaţia din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei, notează BBC News.

"Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare", a afirmat Dmitri Kozak. Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi "începutul sfârşitului" pentru Ucraina. Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO. "Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei", a atras atenţia Zaharova.

Ucraina exclude orice ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în Donbas

Pe acelaşi subiect

”Eliberarea teritoriilor ocupate prin forţă va conduce în mod inevitabil la moartea unui număr mare de civili şi la pierderi în rândul militarilor, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, anunţă într-un comunicat comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Ruslan Homceak. Kievul susţine o ”soluţie politică şi diplomatică” în vederea recuperării teritoriilor asupa cărora nu deţine controlul de la începutul Războiului din Ucraina, în 2014, subliniază el.

Homceak denunţă drept ”o campanie de dezinformare” a Rusiei ”informaţii” potrivit cărora Kievul pregăteşte o ofensivă, în timp ce Ucraina acuză Moscova de comasarea unor trupe la frontieră. Kievul acuză Kremlinul de faptul că ar căuta un pretext pentru a declanţa o operaţiune militară de anvergură. ”Această campanie vizează să discrediteze Ucraina pe scena internaţională şi să creeze panică în populaţia din teritoriile ocupate”, denunţă generalul Homceak. Preşedintele ucrainean a ajuns joi pe linia frontului. Volodimir Zelenski s-a deplasat în zona de conflict după decesul a cinci militari în ultima săptămână şi a solicitat ajutor din partea aliaţilor occidentali.

Statele Unite intenţionează să trimită nave militare în Marea Neagră

Preşedinţia Statelor Unite a comunicat, joi seară, că este din ce în ce mai preocupată de suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. Un oficial militar turc a declarat vineri, potrivit agenţiei Associated Press, că Statele Unite au informat Turcia că două nave militare americane vor ajunge în Marea Neagră pe 14 şi 15 aprilie, urmând să rămână în această zonă până pe 4-5 mai. Este vorba de distrugătorul USS Donald Cook și portavionul Roosevelt, susțin turcii. 

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene. Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova. Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.

Germania a cerut, joi, Rusiei reducerea prezenţei militare din apropierea frontierelor Ucrainei, în cursul convorbirii pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o cu preşedintele Vladimir Putin. Kremlinul a comunicat că "preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul Angela Merkel sunt preocupaţi de escaladarea tensiunilor". Vladimir Putin a denunţat, în conversaţia cu Angela Merkel, "provocările" Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea "agravarea situaţiei pe linia de contact".

În urmă cu câteva zile, preşedintele Volodimir Zelenski a solicitat admiterea Ucrainei în Planul de Acţiune în vederea Aderării la NATO. "Ar fi un semnal real adresat Rusiei", a afirmat preşedintele Ucrainei. Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat că NATO susţine "cu fermitate" suveranitatea Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri externe » Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului