Antena Meniu Search
x

Naţionalistul rus Igor Strelkov cere din puşcărie să fie trimis să lupte în Ucraina

Război în Ucraina. Condamnat în Rusia pentru apel la extremism, Igor Strelkov (Ghirkin) cere să fie trimis la război în Ucraina. Strelkov este un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi în organizarea trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 18:08

Naţionalistul rus Igor Strelkov cere din închisoare să fie trimis să lupte în Ucraina
Naţionalistul rus Igor Strelkov cere din închisoare să fie trimis să lupte în Ucraina - Profimedia

Igor Strelkov sau Ghirkin a fost condamnat la finalul lunii ianuarie la patru ani de închisoare de un tribunal din Moscova, pentru "apeluri publice în vederea comiterii de acţiuni extremiste", dar încearcă să facă apel, relatează serviciul rusesc al Radio Europa Liberă.  

Avocatul său a declarat că apelul a fost însoțit de acordul uneia dintre unitățil armatei ruse din Donbas de a-l accepta pe Strelkov în calitate de comandant de pluton.

Legea rusă interzice condamnaților în temeiuri "extremiste" să semneze contracte pentru serviciu militar. Cu toate acestea, avocații lui Strelkov cred că există o oportunitate legală pentru el dacă instanța de apel anulează sentința.

Strelkov ar putea reveni pe front și dacă Putin semnează un decret de grațiere şi ştergere a cazierului. 

Pe acelaşi subiect

Cine este Igor Strelkov 

În vârstă de 52 de ani şi veteran al mai multor conflicte, Ghirkin a fost încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina un critic virulent al comandanţilor armatei ruse, pe care-i acuză de incompetenţă. Mai cunoscut sub pseudonimul de "Strelkov" (de la "Strelok" - "trăgător" în limba rusă) el este urmărit de peste o jumătate de milion de abonaţi pe Telegram.

Într-unul din ultimele sale mesaje pe acest canal înainte de a fi arestat în luna iulie anul trecut, Igor Ghirkin l-a atacat direct pe preşedintele Vladimir Putin, pe care l-a acuzat de laşitate pentru că nu ia măsuri mai dure contra Ucrainei. 

Un anti-occidental mai radical decât Putin, Igor Ghirkin îşi anunţase chiar şi intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din martie pentru a-l înlocui pe actualul "prea îngăduitor" lider de la Kremlin cu unul care nu le va permite occidentalilor "să-l ducă de nas".

Sancţionat de Occident încă de pe vremea când acţiona în cadrul trupelor separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Igor Ghirkin a fost condamnat în lipsă de justiţia olandeză pentru rolul său în doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, atac soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionulu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Naţionalistul rus Igor Strelkov cere din puşcărie să fie trimis să lupte în Ucraina