Antena Meniu Search
x

NATO anunţă cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece: 41.000 de militari, 700 de aeronave și peste 50 de nave. Ce mesaj trimite Rusiei

Război în Ucraina. NATO anunţă că în 2024 va desfășura cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece, în care vor fi implicaţi 41.000 de militari, 500-700 de aeronave și peste 50 de nave. Exerciţiul se va derula în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie 2024, potrivit Financial Times

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 15:07

NATO anunţă cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece: 41.000 de militari, 700 de aeronave și peste 50 de nave. Ce mesaj trimite Rusiei
Exerciţiul Anakonda-23 în Polonia - Profimedia

NATO pregătește cel mai mare exercițiu de comandă comună de la Războiul Rece încoace. Exerciţiul de anul viitor va aduna peste 40.000 de soldați care vor exersa modul în care alianța ar respinge o invazie sau o agresiune a Rusiei împotriva unuia dintre membri. 

Exercițiul Steadfast Defender face parte din efortul NATO, determinat de invadarea Ucrainei, de a se transforma rapid dintr-o aliantă de apărare şi răspuns la o situaţie de criză într-o alianță de luptă în război. Antrenamentele vor începe în primăvara anului viitor. Este așteptată implicarea a până la 700 de misiuni de luptă aeriană, peste 50 de nave și aproximativ 41.000 de militari, au transmis oficiali NATO, citaţi de FT. 

Exercițiul este conceput pentru a testa potențiale manevre împotriva unui inamic modelat după o coaliție condusă de Rusia, numită Occasus. Exercițiul este, de asemenea, o premieră în ceea ce privește capacitatea tehnică, folosind date geografice reale pentru a crea scenarii mai realiste pentru soldaţi. 

Nouă strategie de antrenament pentru trupele NATO

Pe acelaşi subiect

Suedia, a cărei aderare la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va fi inclusă şi ea în exerciţiu. În total vor fi implicate 32 de națiuni. Antrenamentele vor avea loc în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie și martie și fac parte dintr-o nouă strategie de pregătire. NATO va urma să efectueze anual două exerciții mari, în loc de unul.

NATO se va antrena și pentru a contracara amenințările teroriste din afara granițelor sale imediate. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în iunie anul trecut că alianța va crește numărul trupelor sale de înaltă pregătire de la 40.000 la "cu mult peste 300.000".

Face parte dintr-o decizie istorică de tranziţiei a alianței către capabilităţi militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile desfășurate în Balcani și Afganistan. Liderii NATO au convenit, la summitul din Vilnius, din iulie, asupra unor noi planuri regionale de apărare și pentru crearea așa-numitei Forțe Aliate de Reacție, o forță multinațională capabilă să răspundă rapid amenințărilor.

Mesaj trimis Moscovei că NATO că este pregătită să lupte

Țările baltice au cerut în mod deosebit ca NATO să-și întărească flancul estic pe măsură după acumularea de trupe la granița cu Belarus. Vladimir Putin a declarat că a trimis primele arme nucleare tactice în Belarus la începutul lunii iulie, deși prezența lor acolo  a rămas neconfirmată. NATO a poziționat batalioane multinaționale în statele baltice pentru a încetini înaintarea unui posibil agresor în cazul unei invazii. Germania a declarat în iunie că va păstra permanent 4.000 de militari în Lituania.

Exercițiul este şi o încercare cheie de a trimite un mesaj Moscovei că alianța este pregătită să lupte, au spus oficialii NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » NATO anunţă cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece: 41.000 de militari, 700 de aeronave și peste 50 de nave. Ce mesaj trimite Rusiei