Antena Meniu Search
x

Video Scenariul sumbru al germanilor: Victoria lui Trump l-ar încuraja pe Putin să invadeze estul Europei. Când ar începe ofensiva

NATO se pregătește pentru cel mai mare exercițiu militar din istoria Alianței. Aproape 100.000 de soldați vor fi trimiși în țările din Europa, inclusiv în România. Asta în timp ce un scenariu elaborat de Armata Germană arată că Vladimir Putin ar putea ataca o țară din Flancul Estic al NATO, dacă Ucraina cade.

de Redactia Observator

la 16.01.2024, 14:50

Vezi și

"Steadfast Defender 24 va marca 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și va fi cel mai amplu exercițiu militar desfășurat de NATO de la finalul Războiului Rece până în prezent. Vorbim despre avioane de luptă F-35, tancuri, blindate, dar și aproape 100.000 de soldați din țările aliate care vor fi desfășurați în flancul estic în prima jumătate a acestui an. La exercițiu va lua parte și Suedia, care nu este membru cu drepturi depline. Între timp, Bundeswehr, Armata Germană, a elaborat un scenariu potrivit căruia Ucraina ar capitula, iar Federația Rusă și-ar continua ofensiva în estul Europei, urmând să atace unul dintre cele trei state baltice. Este un scenariu după care lucrează Armata Germană, potrivit cotidianului Bild. Tot Bild a dezvăluit la începutul anului că serviciile de informații occidentale au avertizat aliații din NATO că Vladimir Putin ar putea decide să atace un membru al Alianței Nord-Atlantice din Flancul Estic iarna viitoare, în intervalul noiembrie 2024 - ianuarie 2025. De ce este foarte importantă această perioadă? În această perioadă am putea avea un vid de putere în Statele Unite ale Americii, fiind perioada de tranziție după alegeri. De asemenea, conform scenariului, Vladimir Putin ar putea fi încurajat să atace o țară NATO dacă Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, va câștiga cursa pentru președinția Statelor Unite în fața lui Joe Biden. Continuă discuțiile și la Forumul Economic Mondial de la Davos. Se discută acolo despre formula de pace propusă de Volodimir Zelenski. E importantă și România în contextul acestor negocieri, asta pentru că MAE de la București dar și Ambasada Ucrainei au anunțat că la Davos se poartă negocieri între România și Ucraina pentru încheierea unui acord bilateral de securitate. România ar deveni, astfel, a noua țară din lume care oferă garanții de securitate după statele G7 și Olanda", a transmis reporterul Observator Marius Gîrlașiu.

Marea Britanie va trimite 20.000 de militari în Europa, care vor servi în diverse ţări, precum şi nave de război şi avioane de luptă, în cadrul unui exerciţiu major al NATO care se va desfăşura în prima jumătate a acestui an, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Londra, relatează Reuters.

Desfăşurarea include 16.000 de soldaţi ai armatei britanice, care vor fi trimişi în Europa de Est din februarie până în iunie, un grup de atac pe portavion şi avioane de atac şi de supraveghere F35B Lightning.

Steadfast Defender 24 al NATO marchează cel de-al 75-lea an al alianţei militare

Pe acelaşi subiect

"Pot anunţa astăzi că Marea Britanie va trimite aproximativ 20.000 de persoane pentru a lua parte la una dintre cele mai mari desfăşurări ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece", a declarat secretarul apărării, Grant Shapps.

NATO a sporit numărul de trupe pregătite de luptă după ce liderul rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani şi a continuat să sprijine Kievul cu ajutor militar, economic şi umanitar.

"În cadrul acestui exerciţiu, militarii noştri îşi vor uni forţele cu omologii din 30 de ţări NATO, plus Suedia, oferind o reasigurare vitală împotriva ameninţării lui Putin", a declarat Shapps despre acest exerciţiu.

Săptămâna trecută, premierul Rishi Sunak a anunţat că Marea Britanie îşi va creşte sprijinul pentru Ucraina în următorul exerciţiu financiar la 2,5 miliarde de lire sterline (3,19 miliarde de dolari), o creştere de 200 de milioane de lire faţă de cei doi ani anteriori.

Scenariu de război: NATO se pregătește pentru un atac major al Rusiei pe Flancul Estic

NATO se pregătește pentru un atac major al rușilor pe flancul estic, reiese dintr-un document secret al armatei germane Bundeswehr. Este vorba despre un scenariu luat în calcul de membrii organizației, potrivit BILD.

Într-un document secret ("Informații clasificate – numai pentru uz oficial"), Ministerul German al Apărării prezintă în detaliu o posibilă "Cale către conflict" între Rusia și NATO. Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt prezentate lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și izbucnirea iminentă a războiului în vara lui 2025.

BILD descrie scenariul din document, dar din motive de securitate nu afișează toate informațiile despre numărul și mișcările trupelor NATO.  Scenariul se încheie la 30 de zile după "ziua X". Documentul nu spune dacă Rusia va fi oprită de NATO. Un reprezentant al Ministerului German al Apărării nu a vrut să comenteze scenariul NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Scenariul sumbru al germanilor: Victoria lui Trump l-ar încuraja pe Putin să invadeze estul Europei. Când ar începe ofensiva