Antena Meniu Search
x

"Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă". Țara care raționalizează apa după cea mai severă secetă din ultimii 13 ani

Lacul Penuelas din Chile, sursa de apă dulce pentru orașul Valparaiso, unul dintre cele mai importante centre urbane din această țară, a fost afectat profund de seceta care a atins un nivel record al ultimilor 13 ani. Situația afectează viața de zi cu zi, dar și două dintre cele mai importante activități economice din acest stat: agricultura și extracția metalelor, mai ales a cuprului, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 14.06.2022, 13:32

Cercetătorii estimează o scădere de 30% a precipitațiilor din Chile în următoarele trei decenii.
Apa din lacul Penuelas a atins un minim al ultimelor două decenii. - Profimedia

În urmă cu doar două decenii, lacul Valparaiso avea destulă apă pentru a umple 38.000 de bazine olimpice. În prezent, apa rămasă abia dacă poate umple doar două astfel de bazine. Din cauza secetei, fundul lacului este acoperit cu pești morți, iar animalele din zonă care au mai rămas fac eforturi disperate pentru a rămâne în viață.

Pe fondul unei secete istorice de 13 de ani, nivelul precipitațiilor a scăzut în această țară sud-americană. Temperaturile ridicate ale aerului au făcut ca zăpada din Munții Anzi, o sursă esențială de apă în timpul primăverii și verii, să nu mai fie la fel de compactă, să se topească mai repede și chiar să se transforme direct în vaporii care ajung în atmosferă.

"Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă", le-a declarat jurnaliștilor Amanda Carrasco, în vârstă de 54 de ani. Ea își amintește cum stăteau lucrurile în urmă cu câteva decenii, cum localnicii puteau să pescuiască din acest lac și cum, nivelul de apă din prezent este fără precedent.

Jose Luis Murillo, directorul companiei care asigură aprovizionarea cu apă a orașului Valparaiso explică faptul că lacul are nevoie disperată de precipitații și că nivelul la care a ajuns este un minim istoric.

Pe acelaşi subiect

"Practic, acum este doar o baltă", a explicat Jose Luis Murillo, adăugând că orașul se bazează acum pe râurile din jur. "Acest lucru este deosebit de important, mai ales dacă luăm în calcul faptul că acum câteva decenii rezervorul Penuelas era singura sursă de apă pentru Valparaiso."

Seceta din Chile, simptomele locale ale unei probleme globale

După cum arată studiile făcute de oamenii de știință, în spatele problemelor cu care se confruntă locuitorii din Valparaiso și din întreaga țară marchează o schimbare la nivel global a ciclurilor naturale ale vremii. În mod normal, furtunile de joasă presiune din Pacific aduc precipitațiile în Chile în timpul iernii, umplând cu apă lacurile și acoperind Munții Anzi cu zăpadă.

Dar încălzirea naturală a mării de pe coasta Chile, care blochează furtunile, a fost intensificată de creșterea temperaturilor globale ale apei mării. Diminuarea stratului de ozon și gazele cu efect de seră din Antarctica, între timp, exacerbează modelele meteorologice care atrag furtunile departe de Chile, potrivit unui studiu asupra variabilelor care afectează vremea din Antarctica.

Problemele prezentate de studiile științifice au un efect real asupra vieții locuitorilor din Chile, printre aceștia și Segundo Aballay, un crescător de animale care le-a explicat reporterilor că dacă precipitațiile nu vor veni în acest an, ar putea rămâne fără sursa sa de venit.

"Dacă nu plouă anul acesta, vom rămâne fără nimic de făcut", a explică fermierul. "Animalele devin tot mai slabe și mor în fiecare zi."

Din păcate, pentru fermierii precum Aballay viitorul nu rezervă vești bune. Cercetătorii de la Universitatea din Chile estimează că țara va avea cu 30% mai puțină apă în următorii 30 de ani, pe baza modelelor matematice și a datelor istorice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă". Țara care raționalizează apa după cea mai severă secetă din ultimii 13 ani