Antena Meniu Search
x

New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei. Virusul afectează în mare parte copiii: "Pur și simplu nu putem arunca zarurile"

Guvernatorul New York-ului a declarat stare de urgență pentru poliomielita, deoarece apar dovezi că virusul se răspândește în tot statul.

de Maria Dogaru

la 11.09.2022, 16:22

Virusul afectează în mare parte copiii
New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei - Shutterstock

Oficialii din domeniul sănătății spun că mostrele de apă folosită din New York City și patru județe adiacente au fost testate pozitiv pentru un poliovirus care poate provoca paralizie. Deși până acum un singur caz a fost confirmat, acesta a fost primul din țară în aproape un deceniu. Poliomielita a fost în mare parte eradicată din SUA prin vaccinările care au început în 1955, potrivit  BBC.

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita. Dar, potrivit oficialilor din New York, ratele de vaccinare sunt prea scăzute în anumite părți ale statului. Declarația de urgență de vineri, 9 septembrie, are ca scop creșterea ratelor de imunizare. Nu există leac pentru poliomielita, dar poate fi prevenit prin vaccin. 

Afectând mai ales copiii, virusul provoacă de obicei slăbiciune musculară și paralizie și, în cazurile cele mai grave, invaliditate permanentă și deces. Departamentul de sănătate de stat din New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală la nivel de stat de aproximativ 79% la peste 90%. 

Pe acelaşi subiect

În cazul poliomielitei, pur și simplu nu putem arunca zarurile. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți nevaccinat sau nu sunteți la curent cu vaccinările, riscul de boală paralitică este real. Pentru fiecare caz de poliomielită paralitică observat, pot exista sute de alte persoane infectate, a declarat comisarul pentru sănătate, dr. Mary Bassett, într-un comunicat. 

Primul caz de poliomielită apărut după nouă ani, în iulie

Un vaccin polio inactivat este utilizat atât în SUA, cât și în Marea Britanie, ca parte a programului de rutină pentru copii. În SUA, aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de poliomielita, conform datelor de vaccinare de la CDC. Oficialii au început să monitorizeze apele uzate din stat pentru poliovirus după ce un bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, chiar la nord de New York City, a contractat virusul în iulie, primul caz înregistrat din 2013, și a suferit paralizie.

Cazul a fost mai târziu legat genetic de poliomielita paralitică găsită într-o probă de apă uzată colectată din județul Nassau din apropiere, în august. Probele de apă uzată din Orange County, Sullivan County și cele cinci cartiere din New York City au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru poliomielita paralitică.

Ordinul de urgență emis vineri de guvernatorul Kathy Hochul este al treilea stat din acest an, pe lângă ordinele similare emise ca răspuns la pandemia de coronavirus și variola maimuței. Acesta dă putere medicilor, moașelor și farmaciștilor să se alăture rețelei de furnizori care pot lansa vaccinul antipolio.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Stiri externe » New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei. Virusul afectează în mare parte copiii: "Pur și simplu nu putem arunca zarurile"