Video "Nici noi nu-l vom asculta". Proteste violente în timpul discursului lui Macron. Preşedintele francez promite creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a încercat să calmeze spiritele, după adoptarea în forţă a reformei pensiilor în ciuda protestelor de amploare ale populaţiei. Într-un discurs televizat, Macron a promis acţiuni pentru creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, precum şi pentru reforma sistemelor de educaţie şi sănătate. Dar el nu a convins nici opoziţia, nici cetăţenii, care au ieşit din nou în stradă pentru manifestaţii care au degenerat în violenţe.
Emmanuel Macron a afirmat că reforma pensiilor a fost adoptată "conform Constituţiei", deşi este acuzat că a forţat, pe toate căile, votarea ei. Preşedintele susţine că i-a înţeles pe manifestanţii mânioşi pe legea care a crescut vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Macron promite, fără precizări, reforme în trei mari domenii: condiţiile de muncă, combaterea delincvenţei şi ameliorarea sistemelor de educaţie şi sănătate. "Uşa va fi mereu deschisă" pentru sindicate, a adăugat el. Dar marile centrale sindicale au refuzat deja invitaţia preşedintelui la discuţii, programate astăzi.
Critici la adresa discursului preşedintelui
De la extrema dreaptă la cea stângă, partidele de opoziţie au criticat la unison discursul lui Macron, calificat drept "rupt de realitate" şi "lipsit de anunţuri concrete". În pieţele din Paris şi alte mari oraşe, mii de oameni au participat la "concerte de bătut în cratiţe" exact la ora discursului prezidenţial. Apelul fusese lansat de o ONG, sub lozinca "Nu ne ascultă, aşa că nici noi nu-l vom asculta".
- Creșterea vârstei de pensionare scoate sute de mii de francezi în stradă. Reforma pensiilor propusă de Macron...
- Tot mai multe critici la adresa lui Macron. După protestele față de reforma pensiilor, Trump în acuză că e prea...
- Macron, întrerupt de proteste împotriva reformei pensiilor în timpul vizitei în Olanda: "Preşedintele violenţei...
Au urmat marşuri spontane, chiar şi în oraşe ca Marsilia, unde fusese interzis orice protest. Cum era de aşteptat, au izbucnit şi violenţe. Fumul incendiilor de pubele şi gazele lacrimogene au umplut din nou câteva străzi din Paris.
La Lyon a fost incendiată intrarea unei secţii a poliţiei locale, iar la Strasbourg protestatarii s-au dezlănţuit asupra maşinii unui comisar.
Violenţe şi acte de vandalism au avut loc şi la Rennes, Nantes, Bordeaux şi în alte oraşe. Macron intenţionează, în următoarele zile, să facă vizite în provincie, unde se poate aştepta să fie primit tot cu ostilitate. Iar sindicatele cheamă la o nouă zi naţională de protest la 1 Mai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰