Antena Meniu Search
x

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de finanţarea ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012: "Un basm!"

Un tribunal corecţional de la Paris l-a găsit vinovat, joi, de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012 pe fostul şef de stat francez Nicolas Sarkozy, în cadrul dosarului ”Bygmalion”, în care parchetul a cerut să fie condamnat la un an de închisoare, dintre care şase luni cu suspendare, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 30.09.2021, 21:03

Vezi și
  • Judecătorul din dosarul lui Sarkozy a decis că fostul președinte nu trebuie să meargă la închisoare - poate purta o brățară electronică la mână, la domiciliu
  • Este totuşi puţin probabil ca Nicolas Sarkozy să ajungă la închisoare în viitorul apropiat, dat fiind că este de aşteptat să facă recurs

Pedeapasa urmează să fie ispăşită în arest la domiciliu, sub supraveghere electronic, a anunţat tribunalul. Această nouă condamnare intervine la şapte luni după ce fostul şef de stat a fost condamnat cu privire la corupţie în dosarul ”interceptărilor”.

Fostul şef de stat a fost condamnat în dosarul ”interceptărilor” la trei ani de închisoare - dintre care unul cu executare -, cu prvire la corupţie şi trafic de influenţă, însă a făcut apel împotriva hotărârii judecătoreşti.

Nicolas Sarkozy - absent la şedinţă - ”a continuat să organizeze mitinguri” după ce a fost ”avertizat în scris de rscul depăşirii” plafonului legal al cheltuielilor de campanie, a declarat preşedinta celei de-a 11-a Camere Corecţionale, Caroline Viguier, care l-a judecat. ”Aceasta nu a fost prima sa campanie. El are experienţă de candidat”, a subliniat ea.

Potrivit acuzării, campania a costat cel puţin 42,8 milioane de euro - adică aproape dublu faţă de plafonul legal de la acea vreme. Nicolas Sarkozy a fost un ”candidat dezinvolt” în campania electorală în vederea realegerii sale ca şef de stat, în 2012, a cerut ”un miting pe zi”, ”show-uri ca la americani” şi a cheltuit fără să-şi facă griji, acuză parchetul în rechizitoriu.

Pe acelaşi subiect

Fostul preşedinte a respins totul, în bloc. ”Un basm!”, a tunat el în boxa acuzaţilor. ”Au existat facturi false şi convenţii fictive, s-a dovedit acest lucru”. Însă ”banii nu au fost în campania mea. Altfel s-ar fi văzut”, a denunţat el. Sarkozy a apreciat că Bygmalion - la originea căruia se află apropiaţi ai rivalului său Jean-François Copé - s-a ”năpustit” asupra campaniei sale.

Apărarea lui Nicolas Sarkozy a pledat achitarea

Nicolas Sarkozy ”nu a semnat niciun deviz. El nu a semnat nicio factură. El a acceptat toate restricţiile care i-au fost cerute. El este departe de a fi un candidat isteric, nesătul”, a pledat avocatul său Gesche Le Fur. Spre deosebire de ceilalţi 13 inculpaţi - cadre din cadrul campaniei UMP, care a devenit LR - şi de societatea Bygmalion - care a organizat mitingurile -, Nicolas Sarkozy nu a fost acuzat cu privire la un sistem al dublei facturări, pus la punct cu scopul de a masca o ”explozie” a cheltuielilor de campanie.

O problemă centrală rămâne, însă, în suspans, a recunoscut procurorul Vanessa Perrée - ”cine a ordonat sistemul? Nu avem suficiente elemente pentru a demonstra acest lucru”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de finanţarea ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012: "Un basm!"