Video Norul de fum provocat de incendiile devastatoare din Canada ajunge în România. Anunţul meteorologilor
Fumul de la incendiile de vegetaţie din Canada a ajuns şi în Europa şi, în câteva zile, va fi deasupra României. Specialiştii ne liniştesc! Nu va fi un risc pentru sănătatea noastră pentru că particulele rămân la altitudini mari. În schimb, peste ocean, 20 de state americane sunt în stare de alertă din cauza poluării.
Primii care au avut de-a face cu efectele fumului au fost britanicii. Din fericire, aerul nu a fost poluat la nivelul pământului aşa că nu a fost nevoie de alertarea populaţiei. În plus oamenii au avut parte de un apus şi un răsărit în culori puternice, spre bucuria fotografilor amatori. Aceeaşi situaţie în Spania şi Portugalia. De ieri, norul a ajuns deasupra Franţei, acolo unde s-a întins peste trei sferturi din ţară.
"Nu credeam că o să traveseze Atlanticul. Nu m-am gândit că poate să ajungă până aici."
Anunţul meteorologilor cu privire la norul de fum
Meteorologii spun că fumul va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii. Vineri seara sau sămbătă va ajunge şi deasupra României. Norul a traversat oceanul prin jet stream, vântul puternic de la nivelurile superioare ale atmosferei. El va rămâne însă la o altitudine de peste 4 kilometri aşa că nu va influenţa calitatea aerului.
- Sudul Spaniei "se topeşte" la 44 de grade, în timp ce Berlinul e măturat de inundaţii. Vreme nrecruţătoare face...
- Cel mai poluat oraş de pe planetă, acolo unde aerul este aproape irespirabil. Activităţile în aer liber, complet...
- Unda de poluare formată pe Dunăre în Serbia, după ce 35 de tone de petrol s-au scurs în apă, a fost oprită...
În Statele Unite situaţia stă diferit. Chicago a fost ieri cel mai poluat oraş din lume. Oamenii au folosit măşti de protecţie pentru a ieşi din casă.
"Miroase urât. Eu alerg 160 de kilometri pe săptămână, azi o să fie periculos."
În total, 20 de state americane sunt în alertă de poluare atmosferică. De vină sunt tot incendiile din Canada, cele mai violente focuri din istoria ţării. Peste 500 de focare ard în acelaşi fiimă.
Marieke Deroos, Centrul de combatere a incendiilor din Canada: Suntem recunoscători pentru ajutorul primit. Pentru că avem un an fără precedent, am primit ajutoare din afara acestei reţele, ajutor din Chile şi state membre ale UE: Franţa, Portugalia şi Spania.
Până acum, au ars peste 7,5 milioane de hectare de pădure, cât suprafaţa Austriei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰