Antena Meniu Search
x

Video Peste zece milioane de ucraineni nu au curent electric. La Kiev a căzut prima ninsoare, iar temperatura a scăzut sub zero grade

Armata rusă a trimis ieri un nou val de rachete şi drone sinucigaşe asupra obiectivelor energetice din Ucraina. Cel puţin şapte oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci au fost răniţi, potrivit bilanţului provizoriu. Zece milioane de ucraineni au rămas fără curent electric, în timp ce la Kiev a căzut prima ninsoare iar temperatura a scăzut sub zero grade. Atacurile au continuat şi în această noapte, mai ales în regiunile Sumî şi la Herson, unde au loc intense dueluri de artilerie peste Nipru. În acest timp, luptele din Donbas s-au intensificat după ce forţele ruse au primit întăriri din rândul trupelor retrase de la Herson. 

de Redactia Observator

la 18.11.2022, 07:49

Vezi și

Un proiectil rusesc a explodat, la Dipro, în plină stradă, printre maşini. Impactul a fost surprins de camera de bord a unuia din vehicule, iar imaginile au fost postate pe internet chiar de Zelenski. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Forţele noastre de apărare antiaeriană au reuşit să doboare şase rachete de croazieră ruseşti şi cinci (drone) Shahed. Din păcate, nu le-au putut doborî pe toate cele lansate de terorişti. 

Au fost distruse centrale electrice şi sonde de extracţie a gazului, cu scopul, pe care Kremlinul nici nu îl ascunde, acela de a-i lăsa pe ucraineni în frig şi întuneric, în pragul iernii. 

Volodimir Zelenski: Peste zece milioane de ucraineni nu au curent electric

Pe acelaşi subiect

Dar, lângă Zaporojie, a fost lovit şi un bloc de locuinţe. Încă nu se ştie câte trupuri neînsufleţite se află sub dărâmături. Toate acestea deşi, potrivit convenţiilor de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Din nou, sunt întreruperi de curent din cauza distrugerilor, pe lângă cele planificate pentru stabilizare. În prezent, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiţi de electricitate. Cei mai mulţi, în regiunile Vinniţa, Odessa, Sumî şi la Kiev. 

Pe frontul din Donbas au loc cele mai intense lupte de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Forţele ruse care încearcă, de mai multe luni, să cucerească oraşul strategic Bahmut au fost întărite cu unităţi din cele retrase de pe malul vestic al Niprului, la Herson. Ucrainenii ripostează prin contraatacuri. Demnitarii instalaţi de ruşi în Donbas recunosc că NU controlează integral niciuna din cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia. Chiar şi în regiunea Luhansk, trei comune rămân sub controlul guvernului de la Kiev. 

Camere de tortură descoperite în Herson

Pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că aşa-numita "operaţiune militară specială" va continua şi în timpul iernii. Şi adaugă, în mod cinic, că de vină este preşedintele Zelenski deoarece refuză negocierile. De fapt, Zelenski a acceptat negocierile cu condiţia să fie publice, ceea ce Moscova nu admite. Dialogul este greu de imaginat în condiţiile în care, la Herson, ies la iveală dovezi ale unor atrocităţi de o amploare fără precedent, comise de ocupanţii ruşi. Au fost descoperite camere de tortură în care cei rămaşi fideli Ucrainei erau bătuţi şi supuşi la şocuri electrice. 

Alesha Babenko, locuitor din Herson: Uneori ne ameninţau cu pistoalele, alteori ne electrocutau. Ne ameninţau şi că ne vor forţa să mergem pe un teren minat. 

Singura ştire pozitivă a zilei este prelungirea, cu patru luni, a acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. ONU s-a angajat, în schimb, să elimine obstacolele în calea exportului de alimente şi îngrăşăminte din Rusia.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Peste zece milioane de ucraineni nu au curent electric. La Kiev a căzut prima ninsoare, iar temperatura a scăzut sub zero grade