Antena Meniu Search
x

"Nu trebuie să vorbim despre o capitulare la Herson". Ramzan Kadîrov şi Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, reacţii favorabile după retragerea ruşilor

Decizia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, de a retrage forţele ruse din Herson, privită cu suspiciune de Kiev, ar fi fost de aşteptat să dea naştere la o adevărată furie în rândul propagandiştilor de la Moscova şi mai ales al „aripii dure” a aliaţilor lui Putin, reprezentată de liderul cecen Ramzan Kadîrov şi de Evgheni Prigojin, zis şi „Bucătarul lui Putin”, cel care a fondat grupului paramilitar Wagner. Se pare, însă, că lucrurile nu stau chiar aşa, iar suspiciunile Ucrainei că ar putea fi vorba de o capacană nu sunt chiar lipsite de temei, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 09.11.2022, 22:34

"Nu trebuie să vorbim despre o capitulare la Herson". Ramzan Kadîrov şi Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, reacţii favorabile după retragerea ruşilor
- Profimedia

Herson era singura capitală de regiune pe care Moscova a capturat-o cu foarte mare uşurinţă, la scurt timp după invazia din februarie, şi era considerată un punct-cheie pentru avansul trupelor ruse în estul şi sudul Ucrainei. Însă miercuri, într-o întâlnire - transmisă la televiziune - cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, generalul Serghei Surovikin, noul comandant al operaţiunii din Ucraina, a declarat că nu mai este posibilă aprovizionarea Hersonului. Ca urmare, Şoigu a ordonat apoi trupelor ruse să se retragă de pe malul drept al fluviului Nipru, acolo unde se află şi oraşul Herson, şi să-şi consolideze liniile defensive pe malul opus.

Ucrainenii cred că retragerea e o capcană întinsă de ruşi

În mod paradoxal, retragerea Rusiei din Herson a fost întâmpinată favorabil în Rusia de unele figuri cunoscute ca fiind pro-război, observă „The Guardian”. Apărând decizia Rusiei de a se retrage, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al generalului Surovikin,  a declarat: „Desigur, acesta nu este un pas victorios în acest război, dar este important să nu agonizăm, să nu cedăm la paranoia, ci să tragem nişte concluzii şi să lucrăm asupra îndreptării greşelilor noastre”.

La rândul său, Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei numit de Kremlin, l-a susţinut pe Surovikin. „După ce a cântărit toate argumentele pro şi contra, generalul Surovikin a luat o decizie dificilă, dar corectă, între sacrificii fără sens de dragul unor declaraţii pompoase şi salvarea vieţilor nepreţuite ale soldaţilor. Toată lumea ştia că Herson este un teritoriu de luptă dificil, încă din primele zile ale operaţiunii speciale”, a spus Kadîrov, citat de CNN.

Pe acelaşi subiect

Liderul cecen extremist, care adesea l-a criticat pe ministrul apărării şi modul în care este condusă operaţiunea din Ucraina, a spus că generalul Serghei Surovikin „a salvat 1.000 de soldaţi care se aflau într-o încercuire reală”. „Nu trebuie să vorbim despre o capitulare la Herson. A te preda înseamnă să o faci împreună cu luptătorii. Iar Surovikin îi protejează pe soldaţi şi preferă o poziţie strategică mai avantajoasă - convenabilă, sigură”, a declarat Kadîrov pe canalul său de Telegram.

„Toată lumea ştia încă din primele zile ale operaţiunii speciale că Hersonul este un teritoriu de luptă dificil. Soldaţii din unităţile mele au raportat, de asemenea, că era foarte dificil să lupţi în această zonă, mai ales fără posibilitatea unei aprovizionări stabile şi regulate cu muniţie şi fără formarea unei ariergarde puternice şi de încredere”, a arătat Kadîrov.

Criticând din nou greşelile din trecut, el a spus: „De ce nu s-a făcut acest lucru încă din primele zile ale operaţiunii speciale? Aceasta este o altă întrebare. Cred că Surovikin a acţionat ca un adevărat general militar, care nu se teme de critici. El răspunde de oameni”, a conchis Kadîrov. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi-a exprimat miercuri scepticismul în legătură la decizia forţelor ruse de a se retrage din Herson şi a avertizat că ar putea fi vorba despre o capcană. El a declarat pentru Reuters că numai restabilirea controlului ucrainean în respectiva regiune va certifica această retragere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Nu trebuie să vorbim despre o capitulare la Herson". Ramzan Kadîrov şi Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, reacţii favorabile după retragerea ruşilor