Antena Meniu Search
x

O femeie din Iran a fost arestată pentru că a mâncat într-un restaurant, fără hijab. Abuzurile forțelor de securitate continuă, în ciuda protestelor

Forţele de securitate iraniene au arestat o femeie după ce o fotografie cu ea şi cu o altă femeie mâncând la un restaurant din Teheran fără a avea capul acoperit a fost difuzată pe scară largă online, a anunţat vineri familia ei. Fotografia în care cele două femei iau micul dejun la o cafenea care, la fel ca majoritatea cafenelelor din Iran, este patronată în mod tradiţional de bărbaţi, a apărut miercuri, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 01.10.2022, 08:58

O femeie din Iran a fost arestată pentru că a mâncat într-un restaurant, fără hijab. Abuzurile forțelor de securitate continuă, în ciuda protestelor
O femeie din Iran a fost arestată pentru că a mâncat într-un restaurant, fără hijab. Abuzurile forțelor de securitate continuă, în ciuda protestelor - Donya Rad (dreapta)

Donya Rad a fost arestată la scurt timp după ce fotografia a fost publicată online. CNN a vorbit cu sora ei, care a spus că agenţiile de securitate au contactat-o ​​pe Donya şi au chemat-o să-şi explice acţiunile.

„Ea a fost arestată după ce a vizitat locul respectiv, iar după ce timp de câteva ore nu am ştiut nimic despre Donya, mi-a spus într-un scurt apel telefonic că a fost transferată la secţia 209 al închisorii Evin”, a declarat sora ei, citează News.ro.

Închisoarea Evin din Teheran este o unitate notorie pentru brutalitate, în care regimul încarcerează disidenţii politici şi este destinată exclusiv prizonierilor gestionaţide Ministerul de Informaţii al Iranului.

Proteste masive în Iran

Pe acelaşi subiect

În ultimele zile, forţele de securitate au reţinut câţiva iranieni influenţi, inclusiv scriitoarea şi poeta Mona Borzouei, fotbalistul iranian Hossein Mahini şi fiica fostului preşedinte iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, Faezeh Rafsanjani.

Cântăreţul iranian Shervin Hajipour a fost, de asemenea, arestat în această săptămână după ce a lansat o melodie emoţionantă bazată pe tweet-uri distribuite de iranieni care exprimă sentimentele legate de protestele din Iran, potrivit ONG-ului Iran Human Rights.

De aproape două săptămâni, regimul de Teheran se confruntă cu proteste ca urmare a morţii tinerei Mahsa Amini, decedată după ce a fost reîinută de poliîia morală pentru că nu purta corect hijabul. Peste 80 de oameni, inclusiv copii, ar fi murit în timpul protestelor şi doar în ultima săptămână au fost reţinute peste 1.000 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » O femeie din Iran a fost arestată pentru că a mâncat într-un restaurant, fără hijab. Abuzurile forțelor de securitate continuă, în ciuda protestelor