Antena Meniu Search
x

O femeie din Iran acuzată că și-a omorât soțul agresiv a fost executată chiar de fiica ei

Decizie tulburătoare în Iran, unde o femeie acuzată că și-a omorât soțul abuziv a fost condamnată la moarte și să fie executată chiar de fiica sa, în ciuda faptului că tatăl condamnatei ar fi fost cel care a comis crima. 

de Monica Palade

la 25.03.2021, 16:09

O femeie din Iran acuzată că și-a omorât soțul agresiv a fost executată chiar de fiica ei - Shutterstock

Moartea lui Maryam Karimi în închisoarea Rasht Central, din Iran, este ultimul exemplu șocant al numărului mare de execuții aplicate în Republica Islamică. Karimi a fost condamnată la moarte pe 13 martie 2021, după ce tatăl său l-a ucis pe partenerul ei de viață abuziv și violent. Ea a fost însă cea care a fost arestată și acuzată de crimă cu premeditare. 

Un activista și jurnalista de la postul Iran International a descris execuția ca o altă „victorie pentru un bărbat”, întrucât o femeie a fost încurajată să pună capăt vieții mamei sale în timp ce bunicul ei scăpa de pedeapsa capitală.

Tatăl lui Maryam se crede că și-a ucis ginerele pentru că nu ar fi consimțit la un divorț. 

Executată de propria fiică

Acuzația fatală, cunoscută în Iran ca „Qisas”, este o formă de justiție retributivă în Republica Islamică, un fel de„ochi pentru un ochi”. După executare, Iran International TV relatează că tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus de autorități pentru a-i vedea cadavrul atârnând, totuși din motive necunoscute autoritățile nu l-au condamnat și pe el la moarte.

După executare, Iran International TV relatează că tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus de autorități pentru a-i vedea cadavrul atârnând, totuși din motive necunoscute autoritățile nu i-au prescris pedeapsa cu moartea.După executare, Iran International TV relatează că tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus de autorități pentru a-i vedea cadavrul atârnând, totuși din motive necunoscute autoritățile nu i-au prescris pedeapsa cu moartea. 

Activista și jurnalista Aram Bolandpaz a reacționat la acest caz spunând că: „Patru decenii de spălare a creierului în școli, pedepse extreme în societatea iraniană și un regim patriarhal au avut ca scop creșterea acestei fete, fiica lui Maryam, în direcția în care ea este sigură că executarea mamei este o victorie pentru bărbați”.

Pedeapsă inumană

„Qisas este o pedeapsă inumană, oriunde în lume. Pentru o țară care prioritizează drepturile copiilor încă nenăscuți și prețuiește viața, cum poate această republică islamică să ia viața cuiva în acest mod cumplit?”, a mai spus Aram.

Qisas solicită ca o rudă apropiată a victimei să participe la execuție și chiar să fie cea care duce la capăt execuția.  

Iran International TV mai spune că fiica lui Maryam a refuzat să își ierte mama și să accepte Diya („bani contra sânge”) de la ea, de aceea a fost cea care și-a executat mama săptămâna trecută. 

Mahmood Amiry, avocat pentru drepturile omului din Iran, a declarat: „Legile republicii islamice determină ca o fată al cărei tată a fost ucis când ea era mică să devină călăul propriei mame. Republica Islamică este principalul promotor al violenței în actuala societate iraniană”. 

Folosirea qisas și prevalența pedepselor capitale în Iran au atras atenția activiștilor iranieni, care cer suspendarea acestor practici, care nu fac decât să alimenteze viitoare violențe în țara islamică. 

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » O femeie din Iran acuzată că și-a omorât soțul agresiv a fost executată chiar de fiica ei