Antena Meniu Search
x

Răzbunarea lui Putin. Rusia a atacat porturi din Odesa şi Nikolaiev şi a avertizat că nu va mai garanta siguranța navelor în Marea Neagră

Război în Ucraina. Rusia a lansat în ultimele ore atacuri aeriene în întreaga Ucraină, inclusiv în orașele-port Odesa și Nikolaiev.  Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat noaptea trecută iar Kremlinul a anunţat ieri că se retrage din înţelegerea intermediată de ONU şi Turcia. În timp ce Volodimir Zelenski vrea coridor alimentar fără Rusia, cu ajutorul ONU şi Turcia, Rusia avertizează că transportul maritim este în pericol în Marea Neagră. 

de Redactia Observator

la 18.07.2023, 12:26

Vezi și

Rusia a avertizat luni că nu va mai garanta siguranța transportului maritim în nord-vestul Mării Negre. Moscova a transmis agenției de transport maritim a ONU că "garanțiile sale privind siguranța navigației" au fost revocate și că "în zonă vor fi luate acțiuni proactive necesare și măsuri de răspuns pentru a neutraliza amenințările reprezentate de regimul de la Kiev." Asta, teoretic, înseamnă că navele comerciale se pot aștepta să fie interceptate sau blocate de ruşi.

În plus, fără garanţiile Rusiei, costurile suplimentare de asigurare la riscul de război, care se percep la intrarea în zona Mării Negre, ar crește, iar companiile de transport maritim ar întâmpina dificultăţi în a permite navelor să intre într-o zonă de război fără acordul Rusiei. Deocamdată nu există nicio modificare la nivelul asigurărilor, dar situaţia s-ar putea modifica rapid, potrivit Reuters. Polițele de asigurare pentru riscul de război trebuie reînnoite la fiecare șapte zile pentru nave şi costă mii de dolari.

Ultima navă care transporta cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul. Europenii acuză că decizia lui Putin amenință prețurile alimentelor și stabilitatea pieței

Într-un act de sfidare, Volodimir Zelenski a promis că va continua să exporte cereale chiar și fără Federația Rusă: "Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave. Au spus că sunt gata, dacă Ucraina și Turcia sunt pregătite să continue, atunci toată lumea este pregătită să continue să furnizeze cereale", a spus liderul ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul a anunţat că se retrage din acordul privind cerealele la câteva ore după ce ucrainenii au lovit cu drone marine podul Kerci, dar susţine că decizia nu are legătură cu atacul din Crimeea. 

Rusia a atacat cu rachete portul din Odesa. O clădire industrială din Nikolaiev, lovită

"Infrastructuri portuare" ucrainene au fost deteriorate într-un atac cu rachete ruseşti care a vizat Odesa în noaptea de luni spre marţi. "Şase rachete Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre asupra Odesei", a anunţat într-un comunicat comandamentul operaţional ucrainean pentru sudul ţării, precizând că acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană, dar că una de şoc şi fragmente din rachete "au avariat infrastructuri portuare şi mai multe reşedinţe private".

O persoană a fost rănită în urma atacului, susţine sursa citată. Pe lângă cele şase rachete Kalibr, au fost doborâte 21 de drone de luptă Shahed-136, a mai precizează armata ucraineană. Patru drone au fost anihilate şi în regiunea vecină Nikolaiev, a anunţat armata.

Aici o clădire industrială a luat foc. Ruşii susţin că ar fi un depozit de combustibil. "În Nikolaiev, în jurul orei 1.50 a fost lovită o instalație industrială. S-a produs un incendiu pe o suprafață de 500 mp. Serviciul de Urgență a intervenit, iar în jurul orei 5.30, incendiul a fost stins" a anunţat primarul Oleksandr Senkevich.

"Atacul Rusiei asupra Odesei și Nikolaievului cu rachete și drone kamikaze este o dovadă în plus că țara teroristă vrea să pună în pericol viața a 400 de milioane de oameni din diverse țări care depind de exporturile de alimente ucrainene. Mulțumim forțelor noastre aeriene pentru munca lor eficientă. Lumea trebuie să înțeleagă că scopul Federației Ruse este înfometarea și uciderea oamenilor. Au nevoie de valuri de refugiați. Prin asta, vor să slăbească vestul", a comentat pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Trei porturi din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, sunt implicate în aşa-numitul acord privind exportul de cereale prin Marea Neagră încheiat în iulie 2022 între Rusia şi Ucraina şi mediat de Turcia şi ONU.

Apărarea antiaeriană activată în regiunea Odesa după expirarea acordului privind exportul de cereale

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa (sud), o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autorităţile locale, relatează AFP. "Odesa. Operaţiunile de luptă ale apărării aeriene continuă", a declarat Sergiy Bratciuk, un oficial al administraţiei regiunii Odesa, pe Telegram.

Potrivit comandamentului operaţional ucrainean pentru sudul ţării "inamicul atacă regiunile din sud cu vehicule aeriene fără pilot", a spus el pe Telegram. Sudul Ucrainei este vizat de "atacuri cu drone", a informat guvernatorul regional Oleg Kiper pe aceeaşi reţea de socializare, cerând populaţiei să rămână în adăposturi până la ridicarea alertei aeriene.

Alerte aeriene au fost declanşate marţi în toată ţara, în regiunile Odesa, Nikolaiev (sud), Herson (sud), Zaporijjie (sud) dar şi în Doneţk (sud-est), Harkov (est), Dnipropetrovsk ( centru-est), Poltava (est), Kirovograd (centru) şi Cerkasî (centru). Odesa, al cărui centru istoric a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în pericol în ianuarie, a fost bombardată de mai multe ori de la declanşarea invaziei ruse din 24 februarie 2022.

Rusia susţine că a doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei

Apărarea antiaeriană rusă a doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Ministerul rus al Apărării.  "Şaptesprezece drone ucrainene au fost distruse de apărarea antiaeriană", a anunţat ministerul pe Telegram, adăugând că "unsprezece alte drone au fost neutralizate" şi "nemaiavând ţintă, s-au prăbuşit".

"Nu au existat victime şi nici pagube", potrivit aceleiaşi surse. Guvernatorul local instalat în Crimeea de Moscova, Serghei Aksionov, a declarat şi el că atacul nu s-a soldat cu victime. De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Crimeea anexată de Rusia în 2014 este cu regularitate ţinta atacurilor dronelor aeriene şi navale.

Un atac ucrainean produs în noaptea de duminică spre luni cu drone navale a avariat, pentru a doua oară, podul de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Ucraina. Crimeea serveşte drept bază pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi echipamente de mentenanţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Răzbunarea lui Putin. Rusia a atacat porturi din Odesa şi Nikolaiev şi a avertizat că nu va mai garanta siguranța navelor în Marea Neagră