Oficiali chinezi, surprinşi cum o urmăresc atent pe Peng Shuai în timpul primului interviu acordat presei străine
Oficiali chinezi au fost fotografiați ascunzându-se în spatele camerelor de luat vederi, ]n timpul unui interviu pe care starul chinez de tenis Peng Shuai l-a acordat presei străine la Jocurile Olimpice de iarnă. Interviul a fost catalogat de activiștii pentru drepturile omului drept o „mărturisire forțată”.
Imaginile filmate în timpul unei întâlniri între Peng, care anul trecut a acuzat un oficial de rang înalt de agresiune sexuală înainte de a dispărea, și jurnaliştii de la L'Equipe într-o locaie de la etajul 16 a unui hotel de lux din Beijing arată oficiali mascați „prinși” în reflecțiile din oglindă.
L'Equipe a transmis că interviul, primul pe care Peng l-a acordat mass-mediei din afara Chinei de la dispariție, a fost foarte bine gestionat și că oficialii olimpici chinezi au insistat să trimită „traducători” împreună care s[ o ajute pe juc[toarea de tenis, în ciuda faptului că Peng vorbește engleză foarte bine. În timpul interviului, ea a vorbit doar în chineză, scrie Daily Mail.
Un interviu supus „limitelor și constrângerilor”
Întrebată de ce l-a acuzat pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli, de agresiune sexuală pe rețelele de socializare, înainte ca cenzorii de la Beijing să șteargă orice mențiune despre asta, Peng a negat categoric că acest lucru s-ar fi întâmplat vreodată. Întrebată de ce a dispărut apoi din public timp de aproape trei săptămâni, ea a răspuns că „nu a dispărut niciodată”. Toate afirmațiile contrare fac pur și simplu parte dintr-o „neînțelegere enormă”, a adăugat sportiva.
- Peng Shuai neagă că ar fi făcut acuzaţii de abuz sexual. Sportiva spune că postarea ei a fost "interpretată...
- Beijing a publicat imagini cu Peng Shuai, tenismena dispărută de o lună după ce a acuzat un vicepremier chinez de...
- L-a acuzat pe vicepremierul Chinei că a violat-o, iar acum e dată dispărută. De o săptămână, nimeni nu mai...
Teng Biao, un avocat chinez pentru drepturile omului, a calificat interviul drept o „mărturisire forțată”, pe care Peng probabil l-a dat „sub mare presiune”, oglindind tacticile folosite de China împotriva activiștilor pentru drepturile omului din trecut.
Yaqiu Wang, cercetător senior în China pentru Human Rights Watch, a declarat că interviul face parte din „propaganda” Partidului Comunist și a îndemnat organizațiile să se gândească de două ori înainte de a se implica într-o discuţie cu Peng „știind că nu poate vorbi liber”. Unul dintre oficialii surprinși în imaginile de la hotel a fost Wang Kan, șeful de personal al Comitetului Olimpic Chinez. L'Equipe a spus că era însoțit de o femeie care nu s-a identificat. Editorii L'Equipe par să fi fost conștienți de riscurile intervievării lui Peng, spunând că știau că întâlnirea va fi supusă „limitelor și constrângerilor” și că va repeta doar cuvintele pe care le-a dat deja presei de stat.
Dispariţia misterioasă a jucătoarei de tenis
Însă, editorii au spus că încă mai doresc să continue cu interviul pentru a verifica dacă Peng este sănătoasă din punct de vedere fizic. Printre cerinţele impuse pentru realizarea interviului interviului s-au numărat că toate întrebările trebuiau trimise în avans și că Peng va răspunde numai în chineză, iar Wang prezent pe tot parcursul interviului va traduce. L'Equipe a reușit să-și aducă propriul traducător pentru a verifica din nou acuratețea traducerii
Interviul era programat să dureze o jumătate de oră, dar a durat aproape o oră, iar revista a spus că reporterilor săi li se permite să pună câteva întrebări care nu au fost convenite în prealabil.. Cu toate acestea, răspunzând la întrebările cheie, Peng a dat răspunsuri aproape identice celor publicate în mass-media de stat chineză și nu a oferit nicio explicație alternativă pentru ce înseamnă cuvintele ei sau de ce le-a scris.
În altă parte a interviului, Peng a dezvăluit că nu mai este la antrenament și s-ar putea să nu se mai întoarcă la competiție nici măcar după ce pandemia de Covid s-a încheiat. Solicitată să explice de ce, ea a indicat ca motive vârsta ei - 36 de ani - Covid-ul și o accidentare repetată la genunchi, spunând: „Cred că îmi va fi foarte greu să revin la nivelul la care eram fizic vorbind”. Ea nu a fost întrebată direct dacă oficialii chinezi i-au interzis competițiile, dar a adăugat: „Cred în inima mea că voi fi întotdeauna o jucătoare de tenis profesionistă. Mereu.'
În luna noiembrie, la o săptămână după ce jucătoarea de tenis Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, a vorbit despre faptul că ar fi fost violată de fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, sportiva pare să fi dispărut
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰