Oficialii OMS susțin că noul coronavirus ar putea deveni endemic: "HIV nu dispărut, ne-am resemnat cu el"
Soumya Swaminathan, cercetătorul-șef din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat în cadrul unei conferințe digitale Financial Times că, în opinia ei, pandemia de coronavirus ar putea fi controlată într-un interval de patru până la cinci ani.
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cum a fost la protestul AUR din București. Un bărbat a fost prins cu o avere în buzunare, 40.000 de euro
- Cercetător-șef OMS: "Aș zice că în patru-cinci ani am putea controla asta"
- SARS-CoV-2 ar putea deveni endemic - mereu prezent în comunități
Un mesaj similar a fost transmis și de șeful progamului de urgență din cadrul OMS, care a precizat că noul coronavirus ar putea deveni la fel ca virusul HIV, prezent în comunitate dar nu la fel de temut ca în trecut.
Printre factorii care ar putea determina perioada în care SARS-CoV-2 va înceta să mai fie un pericol la nivel mondial se numără modul în care tulpina evoluează, măsurile de prevenție și împiedicare a transmisiei, precum și dezvoltarea unui antidot.
Swaminathan a precizat că un vaccin pare "cea mai bună ieșire pentru moment", dar că sunt multe necunoscute privind eficiența și siguranța, precum și dificultăți privind producția și distribuția echitabilă.
- "Vânturile diavolului", fenomenul care ameninţă Los Angeles. Focul se îndreaptă spre cartierul în care...
- Cum s-a produs explozia devastatoare din Cehia. Șase oameni au murit pe loc din cauza unei butelii
- Mel Gibson, mesaj ironic pentru guvernatorul Californiei, după ce i-a ars casa din Malibu: "Cheltuiți mai puțin pe...
- Peste 32.000 de case au rămas fără curent electric după o furtună de zăpadă uriaşă în Polonia
- Țara care anunță o investiție de 5 miliarde de euro pentru a scoate apă din mare
Potrivit Mirror Online, care citează FT, Mike Ryan, oficialul care conduce programul de urgență al OMS, a fost de părere că nimeni nu poate prognoza când va dispărea Covid-19.
Acesta a atras însă atenția cu privire la ridicarea restricțiilor fără o supraveghere atentă a impactului: "Nu ar trebui să așteptăm să vedem dacă ieșirea din izolare a funcționat numărând cadavre la morgă", a spus el.
"Avem un nou virus care a intrat în populația umană pentru prima oară și e foarte greu de prevăzut când îl vom învinge. Ce e clar e că numărul de persoane infectate din populație e relativ mic. [...] E important să punem totul pe masă - acest virus ar putea deveni unul endemic în comunitățile noastre. Și acest virus ar putea să nu dispară niciodată. HIV nu dispărut, ne-am resemnat cu el și am găsit terapii și măsuri de prevenție, iar oamenii nu se mai simt la fel de speriați ca înainte pentru că le oferim o viață lungă și de calitate celor infectați", a fost de părere Mike Ryan.
Citește și
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰