Antena Meniu Search
x

CIA suspectează China că ar fi încercat să blocheze declararea urgenței la nivel mondial de către OMS

CIA suspectează China că ar fi încercat să împiedice lansarea unei alerte epidemiologice de către Organizația Mondială a Sănătății, scrie publicația Newsweek, citată de Mediafax.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 14.05.2020, 08:11

CIA suspectează China că ar fi încercat să blocheze declararea urgenței la nivel mondial de către OMS
Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez și președintele Republicii Populare Chineze - Profimedia Images
  • CIA suspectează că regimul chinez a intervenit pe lângă OMS
  • Organizația neagă orice presiune din partea Beijingului

Agenția de informații americană suspectează regimul de la Beijing că ar fi făcut demersuri pentru a evita lansarea la mijlocul lunii ianuarie a unei alerte la nivel mondial privind epidemia de coronavirus, asta în timp ce administrația chineză făcea stocuri de echipamente medicale, susțin sursele Newsweek.

Conform unui raport al CIA, China ar fi amenințat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că va întrerupe colaborarea într-o investigație privind noul coronavirus, dacă oficialii din Organizație vor decreta starea de urgență mondială. Conţinutul raportului CIA ar fi fost confirmat de doi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, potrivit sursei citate.

Suspiciuni cu privire la acțiunile regimului de la Beijing

Săptămâna trecută, un raport al serviciilor secrete din Germania, citat de revista Der Spiegel, susținea că președintele chinez Xi Jinping ar fi exercitat personal presiuni asupra directorului general al OMS, 

Săptămâna trecută, un raport de evaluare al serviciilor secrete germane citat de revista Der Spiegel arăta că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar fi exercitat personal presiuni, pe 21 ianuarie, asupra directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizația Mondială a Sănătății a negat că ar fi intervenit direct Xi Jinping, dar a refuzat să răspundă dacă alţi oficiali chinezi au încercat să tergiverseze ori să modifice anunţul privind decretarea unei Urgenţe de Sănătate Publică.

"Nu facem comentarii asupra discuţiilor specifice cu state membre, dar putem spune că OMS a acţionat permanent pe parcursul acestei pandemii în conformitate cu mandatul său de organizaţie care se concentrează pe protejarea oamenilor peste tot", a declarat Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"OMS îşi fundamentează recomandările pe ştiinţă, pe cele mai bune practici în materie de sănătate publică, pe date şi pe consultanţa experţilor independenţi. Dr. Tedros nu a comunicat cu preşedintele Xi pe 20, 21 sau 22 ianuarie. Dr. Tedros şi oficialii de rang înalt din cadrul echipei sale au avut o întrevedere cu preşedintele Xi la Beijing pe 28 ianuarie. Problema urgenţei mondiale nu a fost abordată la acea întrevedere", a spus reprezentantul OMS.

Epidemia de coronavirus a fost catalogată, de către Organizația Mondială a Sănătății, drept o urgență la nivel mondial abia pe data de 30 ianuarie.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri Organizația că a avut o atitudine favorabilă Chinei. De altel, în martie, președintele american a suspendat contribuția financiară a Statelor Unite către OMS.

Citește si 

Raed Arafat a explicat în ce condiții poți să ieși din localitate după 15 mai (Video)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » CIA suspectează China că ar fi încercat să blocheze declararea urgenței la nivel mondial de către OMS