Antena Meniu Search
x

Oficialii americani: Rusia acaparează teren în estul Ucrainei și învață din greșelile de la începutul războiului

Forțele ruse câștigă mai mult teren în estul Ucrainei, pe măsură ce învață din greșelile făcute în primele etape ale invaziei. Astfel, dau dovadă de mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre, de o îmbunătățire a logisticii și a liniilor de aprovizionare, după cum explică doi oficiali americani, citați de CNN.

de Adrian Popovici

la 24.06.2022, 09:19

Ucraina rămâne fără muniția din perioada sovietică.
Rusia învață din greșelile făcute în primele zile ale războiului - Profimedia

Specialiștii SUA nu se așteaptă ca noile sisteme furnizate recent forțelor ucrainene, inclusiv sistemul de lansare a rachetelor multiple HIMARS, să schimbe imediat situația de pe câmpul de luptă. Efectul restrâns al acestor sisteme se datorează razei limitate de acțiune și numărului mic de rachete trimise în Ucraina. În plus, forțele ruse au reușit să distrugă unele dintre noile arme furnizate de Occident, inclusiv obuzierele M777, în atacuri direcționate.

Analize făcute de serviciile americane sugerează că luptele din estul Ucrainei s-ar putea întinde pe mai multe luni, asta după ce, în acest moment, conflictul a trecut de un punct de cotitură. În plus, pe măsură ce ostilitățile continuă, ucrainenii folosesc consumă din ce în ce mai multă muniție din perioada sovietică, asta în timp ce statele occidentale se întreabă dacă vor să crească ajutoarele militare pe care le oferă.

Muniția, o problemă pentru Ucraina și Occident

În următoarele săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi în timpul summiturilor G7 și NATO, după cum au declarat înalți oficiali ai administrației americane. În timpul lucrărilor G7, președintele Joe Biden își va dezvălui planurile pentru creșterea presiunii asupra Rusiei. Iar la NATO, SUA va anunța măsuri de "consolidare a securității europene, alături de noi contribuții majore așteptate din partea aliaților".

Membrii parlamentului ucrainean le-au spus americanilor că armata rusă a calculat câtă muniție de origine sovietică au adunat occidentalii  și așteaptă ca aceasta să fie folosită. Problema munițiilor începe să fie observată și în cazul Vestului, țările NATO având stocuri din ce în ce mai mici de arme și muniții care ar putea avea nevoie, în unele cazuri, de câtiva ani pentru a fi refăcute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Oficialii americani: Rusia acaparează teren în estul Ucrainei și învață din greșelile de la începutul războiului