Antena Meniu Search
x

Oficialii chinezi, supărați că șeful OMS a criticat politica "zero Covid" a Beijingului. Declarațiile au fost cenzurate

Oficialii chinezi au răspuns dur declarațiilor făcute de șeful OMS pe tema politicii "zero COVID” a Beijingului. Tedros Adhanom Ghebreyesu a declarat că strategia Chinei nu este sustenabilă. Autoritătăţile chineze consideră că aceste afirmații sunt ”iresponsabile”, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 11.05.2022, 17:39

Autoritățile chineze au o politică de zero cazuri Covid-19
Măsuri anti-Covid-19 în China - Profimedia

Directorul OMS a subliniat că abordarea autorităților chineze nu este sustenabilă, luând în calcul comportamentul diferitelor variante de coronavirus. ”Am discutat această problemă cu experții chinezi. Și am indicat că abordarea nu va fi sustenabilă... Cred că o schimbare ar fi foarte importantă”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesu.

În urma politicilor implementate de autoritățile chineze, câteva sute de milioane de persoane au fost puse în carantină, cu diferite grade de libertate. Situațiile cele mai dramatice au fost înregistrate în Shanghai. Din această cauză, activitatea economică a țării, dar și anumite lanțuri globale de aprovizionare au avut de suferit.

Chinezii, deranjați de declarațiile șefului OMS

Declarațiile Tedros Adhanom Ghebreyesu nu au fost apreciate de oficialii chinezi. Astfel, în primă fază, acestea nu au fost preluate în mass media de stat și cenzurate pe rețelele sociale. Singurul răspuns oficial venit din partea statului chinez a venit prin vocea ministrului de externe, Wang Yi.

Pe acelaşi subiect

El a răspuns la o întrebare pe această temă în timpul unei conferințe de presă pe care o ține în mod regulat. El a catalogat afirmațiile directorului OMS ca fiind ”iresponsabile”, dar fără a-l numi în mod direct. Mai trebuie subliniat faptul că Beijingul nu a luat în calcul posibilitatea de a renunța la politicile sale drastice în ceea ce privește pandemia de Covid-19. Unii oficiali au amenințat chiar că vor lua măsuri împotriva celor care critică politica de ”zero Covid”.

Controversele relației dintre China și OMS în contextul pandemiei

De la începutul pandemiei, relația dintre China și OMS a fost una complicată, iar la nivel internațional au apărut speculații legate de apropierea dintre cele două.

China își susține politica de zero Covid în fața lumii și a altor critici punând accentul pe numărul scăzut de morți înregistrat de la începutul pandemiei. Statisticile arată că peste 5.000 de chinezi au murit în urma infecției Covid-19, asta în timp ce în SUA  numărul se ridică la peste un milion.

Estimările făcute de oamenii de știință din China și Statele Unite ale Americii au arătat că renunțarea la politicile dure anti-Covid poate duce la peste 1,5 milioane de morți, asta în condițiile în care populația nu ar avea acces la vaccinuri și tratamente adecvate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Oficialii chinezi, supărați că șeful OMS a criticat politica "zero Covid" a Beijingului. Declarațiile au fost cenzurate