Antena Meniu Search
x

OMS anunță că nu este clar cât de utilă este a treia doză de vaccin Pfizer/BioNtech. Gigantul farmaceutic insistă pentru un ”booster”

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu este clar dacă a treia doză de vaccin pentru Covid-19, așa numitul ”booster”, ar fi utilă în a menține protecția împotriva virusului. Pfizer / BioNTech a precizat că imunitatea  începe să scadă la șase luni după vaccinare. Dovezile privind utilitatea booster-ului sunt limitate, transmite OMS.

de Redactia Observator

la 09.07.2021, 18:44

OMS anunță că nu este clar cât de utilă este a treia doză de vaccin Pfizer/BioNtech. Gigantul farmaceutic insistă pentru un ”booster”
Vaccinare anti-Covid în Olanda - Profimedia

Pfizer intenționează să solicite autorităților de reglementare din SUA să autorizeze administrarea unei a treia doze din vaccinul pentru Covid-19 în următoarea lună, pe baza dovezilor emergente ale unui risc mai mare de reinfecție la șase luni după inoculare și pe fondul răspândirea variantei Delta extrem de contagioasă.

„Nu știm dacă va fi necesar un booster la vaccin pentru a menține protecția împotriva Covid-19 până când nu vor fi colectate date suplimentare, cercetătorii examinează situația”, a spus OMS într-un răspuns pentru Reuters. „Există date limitate disponibile cu privire la durata protecției oferită de vaccinurile actuale pentru Covid-19 și dacă o doză suplimentară ar fi benefică și pentru cine”, a spus acesta.

Ce spune Pfizer despre doza a treia de vaccin

Directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că datele timpurii din studiile companiei arată că o a treia doză după rapel generează niveluri de anticorpi care sunt de cinci până la zece ori mai mari decât cele de după a doua doză, sugerând că o a treia doză va oferi o protecție promițătoare.

Pe acelaşi subiect

Într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN, Pfizer / BioNTech a declarat că sunt tot mai multe dovezi că imunitatea oamenilor începe să scadă la șase luni după ce au fost vaccinați. „După cum se vede în datele din lumea reală publicate de Ministerul Sănătății din Israel, eficacitatea vaccinului atât în ​​prevenirea infecției, cât și a bolilor simptomatice a scăzut la șase luni după vaccinare, deși eficacitatea în prevenirea formelor grave de boală rămâne ridicată”, a explicat Pfizer.

Absența datelor pe termen lung, așa cum este cazul vaccinurilor, înseamnă că abia acum Pfizer învață despre problemele vaccinului lor în două doze, notează The Guardian

Într-o declarație comună, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de încă o doză de ser. ”FDA, CDC și NIH (Institutele Naționale de Sănătate) sunt angajate într-un proces riguros bazat pe știință pentru a lua în considerare dacă sau când ar putea fi necesar un booster (doză suplimentară de vaccin). Acest proces ia în considerare datele de laborator, datele studiilor clinice și analizele comportamentale - care pot include date de la anumite companii farmaceutice, dar nu se bazează exclusiv pe aceste date ... Suntem pregătiți pentru o a treia doză dacă și când știința demonstrează că acestea sunt necesare.”

UE, ”pregătită” pentru eventualitatea unei a treia doze de vaccin Pfizer/BioNtech

Uniunea Europeană este "pregătită" pentru eventualitatea de a-şi vaccina populaţia cu o a treia doză de vaccin Pfizer/BioNtech pentru COVID-19, pe care fabricanţii săi o propun, a afirmat vineri comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Stella Kyriakides, potrivit AFP.

"Suntem deja pregătiţi pentru cazul în care va fi nevoie, atât la nivel european, cât şi în termeni de strategie europeană" de achiziţie comună şi de distribuire a vaccinurilor, a declarat comisarul în cadrul unei conferinţe de presă de la Madrid alături de ministrul spaniol al sănătăţii, Carolina Darias. "Lucrăm la acest lucru în continuare, dar decizia în această chestiune se va baza pe ştiinţă", a explicat Stella Kyriakides.

Echipa sa "lucrează constant cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru a adopta o poziţia în viitoarele săptămâni sau luni", a adăugat ea. În pofida progresului campaniei de vaccinare în UE (65% dintre cetăţeni au primit o primă doză, 47% pe amândouă), comisarul cipriot a avertizat că Europa este "într-o situaţie foarte fragilă din cauza creşterii numărului de cazuri pe care o constatăm în numeroase state membre din cauza variantei Delta". "Nu este momentul pentru relaxare", a insistat ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » OMS anunță că nu este clar cât de utilă este a treia doză de vaccin Pfizer/BioNtech. Gigantul farmaceutic insistă pentru un ”booster”