Antena Meniu Search
x

Mai nocivă decât tutunul şi alcoolul la un loc: ce efecte are carnea procesată asupra organismului

Cârnaţii, şunca şi alte produse pe bază de carne roşie sunt la fel de dăunătoare precum tutunul sau alcoolul

Vezi și

Cârnaţii, şunca şi alte produse pe bază de carne roşie sunt la fel de dăunătoare precum tutunul sau alcoolul. Pot cauza cancer, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-un raport dat azi publicităţii. 

Experţii care au întocmit raportul propun ca aceste produse să figureze pe lista celor cancerigene. Avertismentul i-a alertat pe consumatori, dar şi pe producători. Carnea procesată din care sunt fabricaţi cârnaţii, micii, hamburgerii şi diverse mezeluri va fi cotată pe aceeaşi treaptă cu alcoolul, tutunul şi azbestul. Iar intenţiile experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii merg şi mai departe de atât. Următoarea pe listă este carnea roşie, procesată sau nu. Concluziile au avut parte de o primire sceptică din partea producătorilor de carne şi mezeluri.

De ce aceste efecte nocive?

O explicaţie pentru clasarea acestor produse pe lista celor cancerigene este că pigmentul care dă culoarea cărnii roşii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului. De asemenea, afumarea, uscarea sau sărarea cărnii, metodele prin care aceasta este conservată, ar duce la formarea unor compuşi chimici cancerigeni. Dar nici oamenii de ştiinţă nu sunt, cu toţii, pe aceeaşi lungime de undă.

Anunţul făcut de OMS este despre cât de siguri putem fi, despre cât de convingătoare sunt dovezile şi nu neapărat despre riscul pe care îl presupune consumul de carne procesată. Opinia noastră este că a consuma carne roşie procesată nu e nici pe departe la fel de riscant precum fumatul. Autorii raportului nu cer totuşi modificări ale legislaţiei în privinţa alimentelor considerate drept riscante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mai nocivă decât tutunul şi alcoolul la un loc: ce efecte are carnea procesată asupra organismului