Antena Meniu Search
x

Omul în mâinile căruia se află acum soarta Ucrainei refuză să cedeze: Fără arme Kievul pierde războiul cu Rusia

Război în Ucraina. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a fost presat de trei dintre cei patru lideri de top ai Congresului SUA în timpul unei şedinţe "intense" care a avut loc marţi la Casa Albă. La final, Johnson a transmis că este decis să evite un "shutdown"  al guvernului federal, dar că valul de imigranţi de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul rămâne "prioritar" faţă de ajutarea Ucrainei.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 11:58

Omul în mâinile căruia se află acum soarta Ucrainei refuză să cedeze: Fără arme Kievul pierde războiul cu Rusia
Omul în mâinile căruia se află acum soarta Ucrainei refuză să cedeze: Fără arme Kievul pierde războiul cu Rusia - Profimedia

Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, liderul minorității din Senat republicanul Mitch McConnell şi liderul minorității din Camera Reprezentanţilor, democratul Hakeem Jeffries s-au întâlnit marţi la Casa Albă cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson. Întâlnirea a fost descrisă drept "tensionată" și "înflăcărată" iar mizele au fost evitarea unui blocaj guvernamental din cauza cheltuielilor bugetare şi aprobarea pachetului de ajutor financiar pentru Ucraina.

Întâlnire tensionată la Casa Albă

Dacă, la final, Mike Johnson, a spus clar că dorește să ajungă la un acord cu democrații privind plafonul cheltuielilor bugetare pentru a evita scenariul unui shutdown sâmbătă la miezul nopții, soarta cererii lui Joe Biden pentru ajutorul Ucrainei, blocată în  Camera Reprezentanţilor unde nici nu a fost supusă la vot, rămâne în continuare incertă. 

Chuck Schumer a catalogat şedinţa de la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi liderii Congresului drept "una dintre cele mai intense" la care a participat vreodată, din cauza situaţiei urgente. Potrivit lui Schumer, liderii americani sunt convinşi că Ucraina va pierde războiul dacă președintele Volodimir Zelenski nu va obține rapid mai multe arme.

Pe acelaşi subiect

El a spus că alături de ceilalţi doi lideri de top din Congres a subliniat în cadrul întâlnirii "cât de vital este acest lucru (n.r. ajutarea Ucrainei) pentru Statele Unite". " Nu ne putem permite să aşteptăm o lună, două sau trei luni. Pentru că, după toate probabilităţile, vom pierde războiul" din Ucraina împotriva Rusiei, a declarat Schumer.

Schumer i-a spus lui Johnson că acesta a fost unul dintre puținele momente în care "istoria se uită peste umărul tău" și că va regreta că nu a acționat.  Întâlnirea face parte dintr-o serie de presiuni asupra preşedintelui Camerei Reprezentanţilor în vederea deblocării ajutorului destinat Ucrainei.

Mike Johnson face parte din aşa numita ramură a republicanilor radicali sau a "trumpiştilor", aliaţi ai lui Donald Trump, care se opun trimiterii de ajutor militar în Ucraina şi care vor închiderea graniţei de sud, cu Mexicul pentru a opri valul de migranţi. Schumer şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că Johnson a legat acordarea de asistenţă militară Ucrainei de adoptarea unor măsuri mai dure antimigraţie şi a subliniat că democraţii "au un plan dur de securizare a frontierei".

El a subliniat că Johnson "a încercat timp de şase luni să obţină un acord cu privire la migraţie şi frontieră, dar nu a obţinut nici măcar un vor din partea democraţilor". De partea cealaltă, Mike Johnson a declarat că el crede că Congresul "trebuie să aibă grijă mai întâi de nevoile Americii", şi anume să abordeze problema migraţiei şi apoi să ajutoarele externe. 

Schumer a declarat că, în cadrul reuniunii, s-a discutat şi despre faptul că eşecul susţinerii Ucrainei poate conduce la o dezbinare a NATO şi la o pierdere a leadershipului american în Alianţa Nord-Atlantică. "Liderii Coreei de Nord şi Iranului ar fi încurajaţi să creadă că Statele Unite au ajuns o ţară moale şi grasă care s-a rătăcit şi vor profita de acest lucru", a avertizat preşedintele Senatului.

Soarta Ucrainei este "în mâinile lui Mike Johnson"

Soarta poporului ucrainean şi a democraţiei ucrainene este în mâinile lui Mike Johnson, a comentat CNN care a atras atenţia asupra dilemei în care se află preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Acesta îşi riscă viitorul politic încercând să se agaţe de această funcţie. Mai precis vrea să le facă pe plac republicanilor din aripa pro-Trump, dar poziţia sa are implicații internaționale profunde.

Mai mulţi aliaţi ai SUA l-au avertizat pe Johnson că prestigiul și puterea SUA în străinătate vor primi o lovitură catastrofală dacă nu este adoptat pachetul de ajutor destinat Ucrainei. 

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski l-a implorat duminică să ia în considerare consecințele întârzierii asistenţei militare pentru Ucraina. "Domnule Președinte, este soarta Ucrainei în joc, oamenii chinuiţi din Ucraina sunt cei care vă imploră, dar în joc este și credibilitatea țării dumneavoastră", a spus Sikorski la CNN. Oficialul polonez a mai amintit că Joe Biden a călătorit la Kiev anul trecut și a pus în joc credibilitatea SUA iar discursul american "trebuie urmat de acțiuni". 

Senatorul democrat Seth Moulton din Massachusetts a declarat luni pentru CNN, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Asia, că aliații SUA urmăresc cu atenţie deciziile lui Johnson, deoarece ceea ce va face el în continuare va influența alți adversari americani.

"Dacă SUA nu oferă asistență militară, în curând, vom începe să vedem că rușii obțin câștiguri semnificative", a declarat, luni, cercetătorul Frederick Kagande de la American Enterprise Institute. "Dacă nu mai oferim deloc asistență, este foarte posibil să vedeți că linia frontului începe să se miște foarte rapid spre vest până la sfârșitul acestui an"

Oficialii ucraineni și americani avertizează că deficitul de muniție provoacă pierderi de teritoriu și crește numărul de victime. Dacă ucrainenii, depășiți, vor suferi o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, iar forțele lui Putin vor înainta, Mike Johnson și majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor ar putea fi acuzați de o criză care ar putea să amenințe NATO și să pună în pericol trupele americane, scrie CNN. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Omul în mâinile căruia se află acum soarta Ucrainei refuză să cedeze: Fără arme Kievul pierde războiul cu Rusia