Antena Meniu Search
x

Organizația Mondială a Sănătății a oprit testele clinice cu hidroxiclorochină

Hidroxiclorochina. Mai bine de trei luni, substanţa ne-a dat speranţă şi a fost considerată un tratament-minune în lupta cu temutul coronavirus. Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va opri toate testele clinice. Asta pentru că un studiu arată că bolnavii de COVID 19, trataţi cu hidroxiclorochină, au risc crescut de deces sau de a dezvolta aritmii la inimă. 

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 00:00

Vezi și
  • Rata deceselor crește în rândul pacienților care iau hidroxiclorochină și un antibiotic.
  • Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, continuă să fie un fan al utilizării hidroxiclorochinei.

Folosită de zeci de ani pentru tratarea malariei, a lupusului sau problemelor arteriare, hidroxiclorochina a fost văzută la începutul epidemiei de coronavirus o soluţie salvatoare pentru bolnavii de coronavirus. 

A fost folosită, mai întâi, în spitale din China, apoi de medici din toată lumea. 

Un studiu recent a arătat însă că tratamentul ori nu aduce niciun beneficiu pacienţilor, ori face mai mult rău decât bine. 

Aşa că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să suspende toate testele clinice cu hidroxiclorochină. 

Dr. Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS: Printre pacienţii care primesc acest tratament, când este folosit alături de un antibiotic, se estimează o rată crescută a mortalităţii. 

Oamenii de ştiinţă au analizat aproape 100.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Au observat că rata de deces în rândul celor trataţi cu hidroxiclorochină şi un antibiotic a crescut cu aproape un sfert. 

Jorge Rodriguez, medic: Dacă nu erau trataţi cu acest medicament, 9% dintre bolnavi mureau. Cu aceste medicamente, hidroxiclorochina şi un antibiotic, 25% dintre bolnavi au murit. Mai mult decât atât, dacă nu este administrat corect, şansele de a dezvolta aritmii cardiace este de 10 ori mai mare.

În ciuda studiilor, Hidroxiclorochina are adepţii ei. Donald Trump a anunţat că ia preventiv acest medicament şi l-a lăudat de câte ori a avut ocazia. 

Unele voci spun acum că OMS a suspendat studiile ca reacţie la decizia preşedintelui SUA de a suspenda finanţarea SUA către organizaţie. 

Hidroxiclorochina este lăudată şi de celebrul medic francez Didier Raoult, care spune că va continua să prescrie acest tratament. În cazul pacienţilor trataţi de el, rata de mortalitate este sub 0,5%. 

Didier Raoult, medic: Este o idee nebunească, cum să vă spun, eu înţeleg că există anumite dificultăţi, anumite interese politice, unul spune una, altul spune alta, nu este nicio problemă. Dacă v-ar fi trecut 4.000 de bolnavi prin mână, credeţi că o să mă schimb pentru că există persoane care vin cu mari cifre, care sunt o fantezie delirantă?

Peste 53 de mii de oameni sunt încă în stare critică în spitalele din întreaga lume. Pentru ei, medicii încearcă acum să găsească tratamentul salvator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Organizația Mondială a Sănătății a oprit testele clinice cu hidroxiclorochină