Antena Meniu Search
x

Otrăvirea lui Alexei Navalnîi, condamnată ferm de NATO

NATO condamnă ferm otrăvirea lui Alexei Navalnîi şi o tratează ca o încălcare a convenţiei pentru interzicerea armelor chimice. În replică, poziţia Rusiei rămâne neschimbată: activistul nu a fost otrăvit, iar starea sa poate avea o mulţime de alte cauze, de la stres până la... o cură de slăbire.

de Redactia Observator

la 05.09.2020, 22:50

Vezi și
  • Germania spune că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.
  • Rusia dezminte acuzațiile.

Într-o înregistrare din august, Alexei Navalnîi pare sănătos şi la fel de vocal ca în ultimii ani. Vocea a fost prima pe care a pierdut-o după otrăvire.

Prăbuşit la pământ, în avion, pe 20 august, opozantul rus a mai avut puterea doar să strige.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Orice folosire a armelor chimice constituie o lipsă totală de respect pentru viaţa umană şi o încălcare inacceptabilă a normelor şi regulilor internaţionale. Aliaţii din NATO sunt cu toţii de acord că Rusia trebuie să răspundă unor acuzaţii grave. 

Analizele făcute în Germania arată că cel mai acid critic al lui Vladimir Putin a fost redus la tăcere cu un agent neurotoxic, Novicioc. Rusia a mai fost acuzată şi cu 2 ani în urmă că a folosit substanţa.

Apropiaţii lui cred că otrava a fost pusă într-un pahar de ceai pe care Navalnîi l-a băut în aeroportul din Tomsk, înainte de îmbarcarea spre Moscova. Alianţa Nord Atlantică a sesizat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice care va ancheta cazul, iar Statele Unite s-au alăturat acestei cereri.

Donald Trump, Președintele SUA: Cred că este trist, este tragic, este groaznic. Nu ar trebui să se întâmple. Nu avem încă nicio dovadă, dar am să mă uit (pe informaţiile despre Navalnîi).

Rusia neagă acuzaţiile de la cel mai înalt nivel până la medicii care l-au avut în grijă pe Navalnîi în Omsk. Ministrul rus de externe susţine că Germania nici nu a trimis rezultatele analizelor care ar dovedi că opozantul rus a fost otrăvit cu o armă chimică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Otrăvirea lui Alexei Navalnîi, condamnată ferm de NATO