Zeci de părinţi şi-au strâns în braţe, pentru prima dată, bebeluşii născuţi din mame-surogat în Ucraina (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 11.06.2020, 23:48.
Actualizat: 11.06.2020, 23:50

Au curs lacrimi de bucurie în Ucraina. Zeci de părinţi şi-au strâns în braţe pentru prima dată bebeluşii, născuţi din mame-surogat, după săptămâni de aşteptare. Calvarul nu se încheie odată ce oamenii, veniţi din lumea întreagă, inclusiv România, primesc acordul de a intra în ţară. După ce trec graniţa, mai stau două săptămâni în carantină.

Sunt lacrimi de bucurie. Prima întâlnire cu fiul Ignacio a stârnit o avalanşă de emoţii pentru această femeie din Argentina. Băiatul s-a născut pe 29 aprilie, din mamă surogat, iar în prima lună de viaţă a fost crescut de o asistentă. Vocea mamei a auzit-o doar prin telefon.

Pandemia a ţinut sute de copii departe de părinţii biologici. Abia în ultimele săptămâni, după relaxarea restricţiilor, 31 de cupluri au ajuns în Ucraina cu ajutorul Avocatului Poporului.

Iar 11 şi-au cunoscut, deja, copiii. Restul sunt încă în izolare. Statul le impune să nu ia contact cu nimeni timp de două săptămâni după ce intră în ţară.

Lyudmila Denisova, Avocatul Poporului în Ucraina: 119 familii au cerut ajutorul Avocatului Poporului pentru a lua acasă 125 de copii. Pentru 88 de familii dosarul s-a soluţionat.

Cu o legislaţie permisivă, maternităţi bine dotate şi cel mai mic venit pe cap de locuitor din Europa, Ucraina a devenit în ultimii ani cea mai căutată ţară de cuplurile care nu pot face copii.

O mamă surogat primeşte aproximativ 15 mii de dolari pentru o sarcină, dacă totul decurge bine. Dar costurile pot creşte în funcţie de nevoile femeii şi ale copilului. Printre cuplurile care au apelat la clinicile ucrainene de mame-surogat se numără şi britanici, italieni, bulgari, dar şi români.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.