Antena Meniu Search
x

Parlamentul francez votează pentru dreptul la avort în Constituție: "Nu este un capriciu"

Camera inferioară a Parlamentului francez sprijină încercarea de a consacra dreptul la avort în Constituție, determinată în mare parte de restricțiile din alte părți.

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 18:34

În luna februarie, parlamentul francez a votat extinderea termenului legal pentru avort
Parlamentul francez votează pentru dreptul la avort în Constituție - Profimedia

Majoritatea parlamentarilor a votat pentru a include o clauză care să garanteze „eficacitatea și accesul egal la dreptul de a întrerupe voluntar sarcina”. Mathilde Panot, parlamentarul de stânga aflat în spatele legii, spune că a făcut propunerea după ce a văzut cum în Statele Unite şi Polonia lucrurile s-au înrăutăţit în ceea ce priveşte dreptul femeilor de a face avort, potrivit BBC

Luna trecută, Senatul a respins o propunere similară și este puțin probabil să susțină noul amendament. Partidele de dreapta, care domină Senatul, susțin că drepturile la avort nu sunt amenințate în Franța. O schimbare a Constituției ar trebui, de asemenea, să ducă la un referendum, deși sondajele de opinie sugerează că peste 80% dintre alegătorii francezi sunt în spatele ei.

Treisprezece state din SUA au început să impună interzicerea avortului

Amendamentul Mathildei Panot a fost aprobat după ce a asigurat sprijinul parlamentarilor din partidul Renaștere al lui Emmanuel Macron, dar o referire la dreptul la contracepție a fost abandonată. Deputatul Macron Aurore Bergé trebuia să-și prezinte propriul amendament privind avortul săptămâna viitoare, dar l-a retras, povestindu-le parlamentarilor cum mama ei a suferit un avort fără anestezie înainte de a fi legalizat în 1974.

Pe acelaşi subiect

Ideea accesului la avort și a protecției acestuia nu este un capriciu, nu ar trebui politizat, nu este o chestiune de politică de partid”, a spus ea. Ministrul Justiției Eric Dupond-Moretti a susținut, de asemenea, schimbarea constituției și a lăudat votul „istoric”.

Polonia are o interdicție aproape totală a avortului

În luna februarie, parlamentul francez a votat extinderea termenului legal pentru avort de la 12 la 14 săptămâni, similar cu cel din Spania. Este mai scăzut decât în alte țări europene, inclusiv Suedia, Țările de Jos, Anglia, Țara Galilor și Scoția. Mathilde Panot a dedicat votul de joi, 24 noiembrie, femeilor din SUA, Polonia și Ungaria. Efortul ei de a schimba constituția a fost declanșat de un vot la Curtea Supremă a SUA pentru a pune capăt garanției naționale pentru accesul la avort, anulând hotărârea Roe v Wade din 1973.

Treisprezece state din SUA au început de atunci să impună interzicerea avortului, în timp ce alegătorii din state, inclusiv California, au susținut propunerile în această lună de a consacra dreptul la avort în constituția lor. Polonia are o interdicție aproape totală a avortului și anul acesta a început să aplice o hotărâre conform căreia întreruperea sarcinilor în care fătul are malformații este neconstituțională. Între timp, guvernul naționalist al Ungariei a asprit recent restricțiile privind avortul: femeile sunt obligate de-acum să asculte cum bate inima fătului, înainte de a face întreruperea de sarcină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Parlamentul francez votează pentru dreptul la avort în Constituție: "Nu este un capriciu"