Antena Meniu Search
x

Partidul Popular Danez a obținut cel mai bun scor electoral din istoria sa

Partidul Popular Danez (DF), formațiune de dreapta populistă și ostilă imigrației, a obținut în alegerile parlamentare organizate joi în Danemarca cel mai bun scor electoral din istoria sa

Partidul Popular Danez (DF), formațiune de dreapta populistă și ostilă imigrației, a obținut în alegerile parlamentare organizate joi în Danemarca cel mai bun scor electoral din istoria sa

Plasat pe poziția a doua, după social-democrați (26,3% din voturi), dar în fața partidului liberal Venstre (19,5% din voturi), DF face parte în mod tradițional din blocul politic de dreapta, care în scrutinul de joi a obținut în total 90 de mandate, față de cele 85 ale coaliției de centru-stânga.

În afară de Venstre și DF, din blocul de dreapta mai fac parte Alianța liberală și Conservatorii.

Printre altele, DF este în dezacord cu alte formațiuni de dreapta cu privire la afacerile europene și la cheltuielile publice în materie de protecție socială. Influența sa pe scena politică daneză a sporit constant în ultimul timp.

Fondat în 1995, cu intenția de a proteja ''moștenirea culturală daneză'', acest partid a fost în perioada 2001-2011 un actor influent în arena politică, sub influența carismatică a fondatoarei sale, Pia Kjaersgaard.

Deosebit de interesantă de urmărit se anunță a fi dezbaterea politică internă, inclusiv poziția DF, cu privire la imigrație, subiect de actualitate în Europa și una dintre temele campaniei electorale care a precedat alegerile daneze din 18 iunie. Liderul Venstre, Lars Lokke Rasmussen, a propus scăderea salariului minim necesar pentru ca un cetățean străin să poată obține un permis de muncă danez dacă respectiva persoană este originară dintr-o țară similară Danemarcei din punct de vedere economic și cultural.

Această idee i-a iritat pe social-democrați, în mod tradițional mai puțin stricți în privința imigrației.

''Dacă veniți în Danemarca trebuie să munciți!'' — acesta a fost unul dintre sloganurile de pe afișele electorale ale social-democraților.

Patronatul din Danemarca insistă pe nevoia de mână de lucru străină care să compenseze tendința de îmbătrânire a populației daneze.

Deși în ultima perioadă a mandatului său premierul social-democrat Helle Thorning-Schmidt a anunțat măsuri pentru reducerea numărului de imigranți și o înăsprire a condițiilor de acordare a azilului, numeroși alegători danezi au apreciat că dreapta daneză propune soluții mai bune privind limitarea imigrației, în special a celei economice.

Blocul de centru-dreapta a anunțat un set de măsuri vizând reducerea atractivității Danemarcei pentru solicitanții de azil, precum scăderea alocațiilor pentru nou-veniți și acordarea unui permis de ședere permanent exclusiv celor care au un loc de muncă și vorbesc limba daneză.

Consecință directă a conflictului sirian, numărul solicitanților de azil în Danemarca s-a dublat anul trecut față de 2013, ajungând la 14.680 de persoane, adaugă agenția de presă franceză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Partidul Popular Danez a obținut cel mai bun scor electoral din istoria sa