Antena Meniu Search
x

Video Peste 40 de morți și 700 de răniți, în urma unui cutremur de 5,6, în Indonezia. Sute de case au fost puse la pământ

Peste 46 de persoane au murit şi cel puţin 700 au fost rănite, după ce un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a zguduit Indonezia în această dimineaţă.

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 17:00

Vezi și

Seismul s-a produs în apropierea orașului Cianjur, la o adâncime de 10 kilometri, la 100 de kilometri sud de capitala ţării, Jakarta. Acolo şi în mai multe oraşe apropiate s-a dezlănţuit haosul, iar oamenii speriaţi s-au grăbit să iasă din case ca să îşi salveze viaţa.

"Sute şi poate chiar mii de case sunt avariate" de cutremur, a declarat pentru AFP Adam, purtător de cuvânt al administraţiei din Cianjur, care are doar prenume, ca în cazul multor indonezieni.

Oamenii au umplut imediat după cutremur reţelele sociale cu videoclipuri şi imagini, în care se văd distrugerile provocate de zguduitură. Sute de case au fost puse la pământ, iar alte clădiri au fost grav avariate. Mai multe magazine, un spital şi un internat islamic din Cianjur au suferit pagube însemnate în urma cutremurului, potrivit presei locale.

Cutremurul de astăzi a venit ca o replică pentru indonezieni, la trei zile de la seismul de vineri, care s-a produs în largul coastei de vest. Atunci, magnitudinea a atins 6.9 pe scara Reichter.

Pe acelaşi subiect

Indonezia, afectată în mod regulat de seisme sau erupţii vulcanice

Indonezia este afectată în mod regulat de seisme sau erupţii vulcanice, datorită poziţiei sale pe "Cercul de foc" al Pacificului, o regiune situată la convergenţa mai multor plăci tectonice. În 2018, insula Lombok şi insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane. În acelaşi an, un alt cutremur cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami care a lovit Palu, pe insula Sulawesi, eveniment soldat cu moartea sau dispariţia a 4.300 de persoane.

Insula Java a fost la rândul său afectată în 2006 de un seism cu magnitudinea 6,3, produs în apropierea oraşului Yogyakarta (centru), care s-a soldat cu aproximativ 6.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi. Cu un an înainte, un cutremur cu magnitudinea 8,7 care a lovit coasta Sumatra, afectată în mod regulat de seisme, a ucis peste 900 de persoane.

Ţara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Peste 40 de morți și 700 de răniți, în urma unui cutremur de 5,6, în Indonezia. Sute de case au fost puse la pământ