Antena Meniu Search
x

Peste 400 de ruşi morţi după un atac ucrainean în Lugansk, mărturia unui recrut rus. "Am văzut bărbați sfârtecaţi. A fost un iad. Ne-au lăsat singuri şi fără apărare"

Un soldat rus, recrutat în luna octombrie, în urma mobilizării ordonate de Vladimir Putin, a povestit prin telefon pentru The Guardian că el şi unitatea sa au fost pur şi simplu abandonaţi de comandanţi în timpul unui atac al ucrainenilor în Makiivka, regiunea Lugansk. Rușii sunt din ce în ce mai furioși din cauza numărului mare de morți în războiul din Ucraina, susţine publicaţia britanică. 

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 17:17

Peste 400 de ruşi morţi după un atac ucrainean în Lugansk, mărturia unui recrut rus. "Am văzut bărbați sfârtecaţi. A fost un iad. Ne-au lăsat singuri şi fără apărare"
Soldaţi ruşi în Doneţk, în timpul unui atac - Getty Images

Aleksei Agafonov a sosit în regiunea Lugansk pe 1 noiembrie. Făcea parte dintr-un batalion de noi recruți. La câteva ore după sosirea pe front, unitatea sa a primit lopeți și a fost trimisă să sape tranșee toată noaptea, relatează The Guardian. Militarii au săpat pe rând pentru că nu aveau suficiente lopeți. La primele ore ale dimineții artileria ucraineană a luminat cerul cu un atac devastator. A urmat o ploaie de obuze asupra lui Agafonov și a unității sale.

"Mai întâi, o dronă ucraineană a zburat peste noi, iar după aceea artileria lor a început să ne lovească ore întregi fără oprire", a povestit Agafonov. Recrutul a supraviețuit bombardamentelor și a făcut mărturiile pentru The Guardian, luni, într-un interviu telefonic. 

"Am văzut bărbați sfârtecaţi în fața mea, cea mai mare parte a unității noastre a dispărut, a fost distrusă. A fost un iad", a povestit el. Comandanții unității i-au abandonat chiar înainte de începerea bombardamentelor, susține Agafonov. 

Agafonov susţine că 440 de soldaţi ruşi, recent mobilizaţi, au murit în atacul de la Makiivka

Pe acelaşi subiect

Agafonov a primit ordin de înrolare pe 16 octombrie alături de alți 570 de bărbați în Voronej, un oraș din sud-vestul Rusiei, în cadrul mobilizării parțile ordonate de Vladimir Putin. Aceasta a dus la recrutarea a peste 300.000 de oameni pentru ceea ce Kremlinul numește "operațiune militară specială".

După ce atacurile au încetat, Agafonov, împreună cu alţi 12 soldați, s-au retras din pădurea situată în afara orașului Makiivka din Lugansk în orașul Svatove, controlat de ruși. În Svatove, Agafonov și grupul său s-au adăpostit într-o clădire abandonată, încercând să contacteze alți soldați recent mobilizați care fuseseră cu el în noaptea aceea.

Potrivit estimărilor lui Agafonov, doar 130 de recruți din cei 570 au supraviețuit atacului ucrainean. Acesta ar fi cel mai mortal incident cunoscut care implică recruți de la începutul mobilizării din Rusia. "Mulți dintre cei care au supraviețuit își pierd mințile după ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu vrea să se întoarcă", a spus Agafonov.

Incidentul demonstrează dorința Rusiei de a arunca sute de recruți prost pregătiți în prima linie din estul Ucrainei, într-un efort de a opri progresele Kievului. Dar pe măsură ce tot mai multe sicrie se întorc din Ucraina, crește și furia rușilor, scrie The Guardian. 

Unele detalii referitoare la bombardamentul de săptămâna trecută nu au putut fi verificate în mod independent. Dar jurnaliştii de la The Guardian au stat de vorbă cu un al doilea soldat, precum și cu doi membri ai familiilor soldaților supraviețuitori, care au avut mărturii similare.

"Am fost complet fără apărare, habar nu aveam ce să facem. Sute de-ai noştri au murit", a spus cel de-al doilea soldat, care a cerut să rămână anonim. "Două săptămâni de antrenament nu te pregătesc pentru asta", a spus el.

Siteul de investigație rusesc Verstka, care a relatat sâmbătă pentru prima dată despre acest caz, a publicat mărturia unui al treilea soldat, Nikolai Voronin. Și acesta a descris în mod similar atacul ucrainean de la primele ore ale zilei de 2 noiembrie. "O mulțime de morți, zăceau peste tot... Le-au fost smulse brațele și picioarele", a spus Voronin pentru Verstka. "Lopețile cu care săpam tranșeele au fost folosite pentru a scoate morții."

Atacul a creat teamă acasă în Voronej, unde un grup de soții ale bărbaților mobilizați au înregistrat sâmbătă un mesaj video adresat guvernatorului regiunii. "În prima zi, i-au dus pe recruți în prima linie. Comandamentul a părăsit câmpul de luptă și a fugit", a acuzat în filmare Inna Voronina, soția unui soldat a cărui soartă este necunoscută. 

"Ne spun la telefon că fiii noștri sunt în viață și sănătoși și chiar își îndeplinesc datoria militară. Cum naiba sunt ei vii și sănătoși când au fost uciși acolo?" întreabă mama unui alt soldat. 

Vinerea trecută, Putin s-a lăudat că Rusia a mobilizat 318.000 de oameni, invocând un număr mare de "voluntari". El a făcut referire şi la o zicală rusească populară spunând că "nimeni nu va fi lăsat în urmă" și că astea "nu sunt cuvinte goale". 

Chiar și cei mai mai entuziaști susținători ai războiului au criticat campania haotică de mobilizare și numărul de morţi. Anastasia Kashevarova, o jurnalistă pro-război, i-a condamnat într-un mesaj dur pe Telegram pe comandanții ruși.

"Grupurile de bărbați mobilizați sunt abandonate fără comunicare, fără armele necesare, fără medicamente, fără sprijinul artileriei. Sicriele de zinc sosesc. Ne-ați spus că vor fi antrenamente şi că nu vor fi trimiși în prima linie după o săptămână. Ai mințit din nou?” a spus ea.

Într-o altă filmare la un centru de pregătire militară din Kazan, zeci de bărbați mobilizați recent îi reproşează conducerii militare lipsa plăţilor, a apei și a mâncării. Un ofițer care a fost identificat drept general-maiorul Kirill Kulakov se îndepărtează în timp ce mulțimea furioasă de recruți îl înjură.

În ciuda costurilor aparent ridicate, eforturile de mobilizare nu au făcut ca Rusia să câștige iar teren, potrivit unui rapot al Institutului pentru Studiul Războiului, un thinktank cu sediul la Washington. Potrivit acestora, armata rusă "irosește forţele proaspete pe victorii mici” în loc să adune suficienți soldați pentru a asigura succesul. "Forțele ruse ar fi avut probabil mai mult succes în astfel de operațiuni ofensive dacă ar fi așteptat un personal suficient de bine pregătit şi de mare pentru a depăși apărarea ucraineană”, a estimat institutul joia trecută.

Ruşii ar fi pierdut 300 de militari şi la Pavlivka în Doneţk, tot pe 2 noiembrie

Un alt semn de moral scăzut și de comunicare slabă pe front vine din Pavlivka, din Doneţk. Mai mulți reporteri pro-Kremlin au publicat o scrisoare deschisă din partea unei unități de puşcaşi marini de elită care critica deciziile comandanţilor după pierderi uriașe suferite într-un atac "de neînțeles" asupra satul Pavlivka.

Forțele ruse au lansat o ofensivă la Pavlivka, situat la sud-vest de Donețk, pe 2 noiembrie, potrivit armatei ucrainene și oficialilor pro-rusi. Patru zile mai târziu, Brigada de Infanterie Navală 155 a Flotei din Pacific i-a acuzat pe liderii săi de pierderea a 300 de oameni într-o scrisoare trimisă lui Oleg Kozhemyako, guvernatorul regiunii de unde provin.  "Am fost aruncați într-un atac de neînțeles", se arată în scrisoarea distribuită şi de un număr de bloggeri militari cunoscuţi.

Deși The Guardian nu a putut verifica în mod independent conținutul scrisorii, guvernatorul Kozhemyako a lăsat de înţeles că era autentică, dar a spus amploarea pierderilor a fost exgerată. "Am contactat comandanții. Da, există pierderi, sunt lupte grele, dar sunt departe de ceea ce este scris în scrisoare", a spus el într-o filmare pe canalul său Telegram. "Sunt sigur că în orice caz situația va fi analizată și autoritățile competente vor face o evaluare."

Mai multe filmări video distribuite pe rețelele de socializare arată cum soldații ucraineni au atacat în forță cu toate armele o coloană de blindate a armatei ruse în regiunea Donețk. Ministerul Rus al Apărării a negat într-un gest rar că Brigada 155 de infanterie marină din Flota Pacificului a suferit pierderi de sute de militari. Ruşii susțin că unitatea de elită a avut pierderi minime în timp ce a întreprins recent "acțiuni ofensive eficiente" în regiunea Donețk.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Peste 400 de ruşi morţi după un atac ucrainean în Lugansk, mărturia unui recrut rus. "Am văzut bărbați sfârtecaţi. A fost un iad. Ne-au lăsat singuri şi fără apărare"