Antena Meniu Search
x

Plăteşti 5 euro şi intri în Schengen! Ce reprezintă sistemul "ETIAS”

Milioane de turişti şi oameni de afaceri care vizitează Europa ar putea fi nevoiţi să completeze un formular online de securitate şi să achite o taxă de 5 euro, potrivit unui proiect UE de a înăspri controalele asupra străinilor care nu au nevoie de vize pentru a călători în blocul comunitar.

Milioane de turişti şi oameni de afaceri care vizitează Europa ar putea fi nevoiţi să completeze un formular online de securitate şi să achite o taxă de 5 euro, potrivit unui proiect UE de a înăspri controalele asupra străinilor care nu au nevoie de vize pentru a călători în blocul comunitar.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, proiectul unui sistem plătit de acces în Spaţiul Schengen, pe care intenţionează să îl prezinte spre aprobare statelor membre şi Parlamentului European. Bruxelles-ul vrea să controleze cine intră şi cine iese din Spaţiul Schengen.

Proiectul este inspirat de sistemul american ESTA (Electronic System for Travel Authorization), instituit după atentatele de la 11 septembrie 2001, scrie silicon.fr.

Inclusiv turiştii fără viză vor fi înregistraţi la intrarea în spaţiul Schengen. Contra sumei de 5 euro. Scopul demersului este sporirea securităţii. Graniţele UE vor fi monitorizate cu ajutorul unei baze de date uriaşe, scrie şi Deutsche Welle.

Sub aspect tehnic, după ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie ar deveni "ţară terţă". Orice cetăţean britanic care va dori să călătorească în spaţiul Schengen fără viză va trebui, ca orice alt cetăţean al unei ţări terţe, să o facă prin intermediul sistemului de înregistrare „ETIAS” - cel mai probabil începând din anul 2020.

În sistem vor fi înregistraţi turiştii sau oamenii de afaceri care nu au nevoie de viză, ci numai de paşaport, în spaţiul Schengen. La graniţe, datele acestora vor fi comparate cu informaţiile din sistemul european privind mandatele de arestare, persoanele sub urmărire, suspecţi de terorism sau abateri/infracţiuni privind vizele de călătorie.

1800 de puncte de trecere a frontierei, conectate

În cazurile de suspiciune, toate punctele de control de la graniţe sau de pe aeroporturi vor fi automat alarmate, a anunţat Comisia Europeană. Aproximativ 1800 de puncte de trecere a frontierei şi aeroporturi de la graniţele exterioare ale UE vor fi conectate la acest sistem.

Noul sistem va trebui cuplat la reţeaua deja existentă privind controlul graniţelor UE.

Din reţea fac parte o serie întreagă de sisteme: sistemul electronic de depistare a teroriştilor, a persoanelor date în urmărire şi a celor dispărute (SIS), sistemul de vize (VIS), banca de date a poliţiei europene Interpol privind paşapoartele false sau furate (SLTD), banca de date cu amprentele solicitanţilor de azil "Eurodac" sau sistemul Entry-Exit (EES) care va conţine absolut toate informaţiile privind călătoria (cu sau fără viză) a cetăţenilor din afara UE.

Costurile conectării: 220 de milioane de euro

Conectarea tuturor băncilor de date cu registrul ETIAS va dura cel puţin trei ani de zile şi va costa aproximativ 220 de milioane de euro, apreciază specialiştii. Dar chiar şi aşa piperat cum sună preţul, sistemul se vrea rentabil.

Între 30 şi 40 de milioane de călători anual vor fi nevoiţi să se înregistreze online. Sistemul va funcţiona asemănător celor din SUA (ESTA) şi Australia (ETA). O înregistrare va avea o valabilitate de cinci ani şi va costa 5 euro.

Comparativ cu Statele Unite preţul este destul de mic, scrie Deutsche Welle. Fiecare înregistrare la americani costă 14 dolari şi are o valabilitate de doar doi ani. Şi Canada a introdus, începând din vară, o taxă de intrare de 7 dolari canadieni. Turiştii care vizitează Australia nu plătesc nimic.

"În principiu ETIAS este fratele mai mic al vizei", a declarat un funcţionar european la Bruxelles. Noul sistem va fi un fel de reintroducere, într-o formă mai blândă, a vizei cu scopul de a împiedica şederea de peste 3 luni în spaţiul UE, mai ales a cetăţenilor din ţările balcanice.

Sursa: miscareaderezistenta.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Plăteşti 5 euro şi intri în Schengen! Ce reprezintă sistemul "ETIAS”