Video Plouă cu bombe ruseşti în Herson. Armata Kremlinului a bombardat regiunea de 64 de ori într-o zi
Război în Ucraina. Cea mai modernă navă de supraveghere a Rusiei a fost atacată ieri de trei drone, în Marea Neagră. Incidentul vine după ce Vladimir Putin a negat încă o dată existenţa unui stat ucrainean de-a lungul istoriei şi justifică astfel războiul. Pe frontul de est, plouă cu bombe în Bahmut şi Marinka, oraşe pe care ucrainenii refuză să le abandoneze.
Atacul asupra celei mai moderne nave de spionaj a Rusiei a avut loc la câteva sute de mile marine de ţara noastră. Trei drone marine au luat ca ţintă nava Ivan Khurs în Marea Neagră, după ce a trecut de strâmtoarea Bosfor, dar atacul a fost respins cu succes, susţin ruşii. Incidentul a avut loc după ce, la Kremlin, Vladimir Putin a studiat o hartă franţuzească din secolul 17 şi a tras din nou concuzia care îi justifică războiul. Ucraina nu a existat ca stat.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Abia după Revoluţia din octombrie a început să se dezvolte un cvasi-stat, iar stăpânirea sovietică a creat Ucraina sovietică. Nicio Ucraină nu a existat în istoria omenirii până atunci.
Pe internet, ucrainenii au observat, ironic, că pe hartă era totuşi trecută denumirea ţării lor. Iar Crimeea aparţinea atunci tătarilor, nu Ţaratului rus. Şi în trecut, Putin a încercat să rescrie istoria cu ajutorul hărţilor. În 2017, i-a făcut cadou preşedintelui moldovean de la acea vreme, Igor Dodon, harta Moldovei Mari realizată de un cartograf italian. La întoarcere, liderul de la Chişinău a spus că, potrivit documentului, jumătate din România aparţine Moldovei.
Luptele continuă la Bahmut
- Sabotorii din Belgorod s-au întors în Ucraina. Cu câteva ore înainte, rușii au anunțat că i-au eliminat
- Ucrainenii au doborât 4 aeronave ruseşti cu sistemul Patriot în Briansk. 11 piloţi au murit în cea mai neagră...
- Momentul în care ruşii distrug trei drone marine ce atacau cea mai modernă navă-spion aflată în Marea Neagră
Între timp, luptele continuă în Ucraina. La Bahmut, atacurile aeriene şi confruntările terestre sunt la ordinea zilei. Oraşul e o ruină şi nicio parte nu renunţă. Asta deşi ruşii au anunţat oficial că l-au cucerit.
Yevhen Mezhevikin, comandant ucrainean: Acum nu trebuie să luptăm în Bahmut, trebuie să-l înconjurăm de pe flancuri și să-l blocăm. Apoi va trebui să îl curăţăm.
Situaţia e identică în Marinka şi Herson, bombardate de ruşi de 64 de ori într-o singură zi. În Belgorod, o bombă a fost aruncată dintr-o dronă, dar nu a explodat. Semn că rebelii anti-Kremlin nu au renunţat la luptă. Putin a admis că Rusia trece prin momente dificile, dar avertizează ţările occidentale că sunt responsabile de creşterea instabilităţii în lume.
Vladimir Putin: Rusia este convinsă că există o alternativă reală la un astfel de curs distructiv, la politica de șantaj și sancțiuni nelegitime. Aceasta este consolidarea stabilității în lume.
Şeful mercenarilor Wagner continuă cavalcada de critici. În cinci luni, invadatorii ar fi pierdut 100.000 de oameni şi au cucerit doar 0,1 la sută din teritoriul Ucrainei, care a ajuns o superarmată.
Evgheni Prigojin: Dacă la începutul operaţiunii speciale aveau 500 de tancuri, ipotetic vorbind, acum au 5.000. Dacă erau 20.000 de oameni gata de luptă, acum au 400.000. Ce demilitarizare? Am făcut fix invers. Ucraina are una dintre cele mai puternice armate.
Potrivit lui Prigojin, Wagner a pierdut 20.000 de soldaţi în lupta pentru Bahmut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰