Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Poliţiştii germani încearcă să afle motivele atacului cu cuţitul în urmă căruia au murit 3 oameni. Atacatorul ar avea probleme psihice

Poliţia germană încerca sâmbătă să afle mai multe despre motivaţiile unui tânăr care suferă de tulburări psihice, care a ucis vineri trei persoane şi a rănit alte cinci persoane grav într-un atac brutal cu cuţitul la Würzburg, în sudul Germaniei, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 26.06.2021 , 17:22

Poliţiştii germani încearcă să afle motivele atacului cu cuţitul în urmă căruia au murit 3 oameni. Atacatorul ar avea probleme psihice

Bărbatul, prezentat ca fiind de naţionalitate somaleză, ajuns în Würzburg în 2015, a fost imobilizat de către trecători, cărora mulţi oficiali politici - candidaţi în alegerie din septembrie - le-au lăudat curajul civic.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier s-a declarat ”şocat” de acest ”act oribil de violenţă”, în care agresorul a dat dovadă de ”o extremă brutalitate”. Numeroase persoane au depus flori şi lumânări la locul atacului.

”Sunt tristă şi şocată. De aceea am venit aizi aici. Măcar atât putem face”, a declarat o locuitoare, Franziska, care a venit împreună cu un prieten să depună lumânări.

Articolul continuă după reclamă

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann a anunţat că presupusul atacator, în vârstă de 24 de ani, este cunoscut de mai multe luni cu privire la fapte violente şi tulburări psihiatrice.

Pe acelaşi subiect

Tânărul a fost internat recent la o instituţie psihiatrică, a precizat ministrul, care s-a dus vineri seara la locul dramei.

Ministrul conservator a evocat, de asemenea, declaraţia unui martor, potrivit căruia atacatorul ar fi strigat ”Allah Akbar!” (”Allah e mare!”) la comiterea atacului. Potrivit unor salvatori, somalezul a dat dovadă de o ”brutalitate cu adevărat incredibilă”. Parchetul naţional german antiterorist nu a fost sesizat în acest stadiual anchetei.

Poliţia locală a anunţat  că agresorul nu este cunoscut, până în prezent, din cauza unor convingeri islamiste. Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a acaparat atacul şi a denunţat ”crime islamiste cucuţitul în centrul Germaniei”, într-un mesaj postat pe Twitter de către copreşedintele formaţiunii, Jörg Meuthen.

AfD, care şi-a construit o mare parte a discursului pe tema respingerii islamului şi imigraţiei, denunţă în acest atac ”o nouă probă a eşecului politicii migraţiei (lui Angela) Merkel”. Candidatul conservator Armin Laschet, un posibi succesor al Angelei Merkel, şi-a exprimat ”marele respect” faţă de ”cetăţeni curajoşi care au intervenit rapid” pentru a-l opri pe agresor.

Candidata verzilor, Annalena Baerbock, a transmis un ”mare mulţumesc” echipelor salvatorilor şi ”cetăţenilor curajoşi” care au intervenit. Joachim Herrmann a anunţat că somalezul s-a instalat în 2015 în oraş, dar nu a făcut vreo precizare cu privire la o eventuală cerere de azil. Tânărul locuia de ceva timp într-un cămin pentru persoane fără adăpost, potrivit agenţiei DPA:

Atacul a început vineri după-amiaza, într-un supermarket Woolworth, în centrul oraşului

Potrivit cotidianului Bild, tânărul a furat un cuţit şi apoi a atacat, la întâmplare, mai multe persoane, în incinta magazinului - omorând trei persoane -, după care şi-a continuat atacul într-o bancă de economii, în aproiere, şi a rănit alte persoane.

Înregistrări video ale unor trecători, difuzate vineri pe reţele de socializare, surprind scene de o mare violenţă.

Agresorul, desculţ şi purtând o mască de protecţie, se împleticea, cu un cuţit lung în mână, pe stradă, în timp ce trecători încercau să-l oprească cu ajutorul unor scaune de pe terase ale unor cafenele şi bastoane. Tânărul a fost până la urmă oprit de către poliţie, care i-a tras un glonţ în coapsă.

În 2016, un atac cu toporul, comis de către un solicitant de azil afgan într-un tren - tot în oraşul Würzburg - s-a soldat cu cinci răniţi. Atacul a fost revendicat atunci de către organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Poliţiştii germani încearcă să afle motivele atacului cu cuţitul în urmă căruia au murit 3 oameni. Atacatorul ar avea probleme psihice