Polonia A BLOCAT summit-ul UE: "Nu vom accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid"
Varşovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat premierul Beata Szydlo. Potrivit acestuia se creează un "precedent periculos".
![](https://img.observatornews.ro/0/2017/3/10/202074/1489129058112d23c7.webp?w=430&f=2&v=2)
Varşovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat premierul Beata Szydlo. Potrivit acestuia se creează un "precedent periculos".
Donald Tusk, care conduce instanţa ce îi reuneşte pe liderii celor 28 de ţări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceştia, până la sfârşitul lui noiembrie 2019, în pofida opoziţiei ţării sale natale.
"Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid", a subliniat Beata Szydlo în cursul unei conferinţe de presă, denunţând un"precedent periculos".
Conflictul declanşat de premierul polonez nu pune sub semnul întrebării realegerea lui Donald Tusk, pentru că este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificată.
- Decizie FĂRĂ PRECEDENT în Coreea de Sud! Președinta Park Geun-Hye a fost CONCENDIATĂ de Curtea Constituțională...
- Accident în Sibiu. Traficul pe DN7 este BLOCAT. O persoană a fost rănită
- Bucureştiul, în topul oraşelor din UE la nivelul de trai. PIB-ul Capitalei, la acelaşi nivel cu cel din Bruxelles
- Patru atacuri armate în trei zile în inima Europei. Bruxellesul, afectat de războiul dintre traficanţii de droguri
- Cine ar fi bărbații care au deschis focul cu mitraliere, în Bruxelles. Scene de război lângă instituțiile UE
Citeşte şi: Sorin Grindeanu, ANUNŢ IMPORTANT în miez de noapte: "Eu și președintele Klaus Iohannis..."
În absenţa unui consens, declaraţia finală a summitului, pregătită de mai multe săptămâni şi referitoare la subiecte ca piaţa forţei de muncă, migraţia, apărarea europeană sau creşterea economică, va putea fi publicată integral în numele preşedinţiei malteze a UE, potrivit premierului acestei ţări, Joseph Muscat.
Polonia, al cărei guvern naţionalist şi conservator întreţine relaţii tensionate cu Bruxellesul pe tema respectării statului de drept, a creat o situaţie inedită propunând un candidat alternativ la Donald Tusk, fostul său prim-ministru liberal, care a candidat pentru al doilea mandat.
Citeşte şi: Isterie în Italia, după ce un român, gunoier, a returnat un portofel
"Nominalizările trebuie să fie rodul unui consens şi să fie acceptabile din punctul de vedere al ţării natale. Dacă aceste principii nu sunt respectate, UE va fi şi mai divizată. UE traversează o criză. Suntem conştienţi că lucrurile nu merg bine în UE, dar anumiţi oameni politici au decis să ignore acest lucru", a spus Beata Szydlo.
Varşovia îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de 'imparţialitate'şi de 'neutralitate' şi îi reproşează că s-a amestecat în dezbaterile de politică internă.
Ca reacţie la realegerea lui Donald Tusk, ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeană că se supune 'dictatului Berlinului'.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰