Antena Meniu Search
x

Curs valutar

POVESTEA clauzei care a condus la Brexit: A fost redactată special pentru evita nemulţumirile Marii Britanii

"Părintele" Articolului 50 referitor la ieşirea unei ţări din Uniunea Europeană este italianul Giuliano Amato. Acesta susţine că acest articol a fost redactat special pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor Marii Britanii.

de Redactia Observator

la 22.07.2016 , 15:19

"Părintele" Articolului 50 referitor la ieşirea unei ţări din Uniunea Europeană este italianul Giuliano Amato. Acesta susţine că acest articol a fost redactat special pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor Marii Britanii.

Giuliano Amato, fost premier al Italiei în 1992-1993 şi în 2000-2001, a declarat că Bruxelles-ul nu ar trebui să facă nicio concesie Marii Britanii în negocierile privind ieşirea din blocul comunitar, deoarece britanicii au numai de pierdut în urma Brexit-ului.

"Când vine vorba de economie, ei au de pierdut”, a spus Amato, explicând că numai în această situaţie ar putea britanicii să se mai gândească o dată la ieşirea din cea mai mare piaţă unică din lume.

Articolul continuă după reclamă

“Eu am scris Articolul 50, deci îl cunosc bine”, a spus Amato într-o conferinţă organizată la Roma, explicând că a introdus-o special pentru a evita ca britanicii să se plângă că nu există nicio cale clară, oficială, de a ieşi din UE.

"Intenţia mea a fost să fie o supapă clasică de sigurantă, care să existe, dar să nu fie folosită niciodată. Este ca şi cum ai avea un extinctor pe care nu ar trebui să îl foloseşti niciodată. În schimb, a izbucnit un incendiu”, a adăugat el.

 Amato: Brexitul este un “dezastru”

Un proeuropean convins, Amato a descris Brexitul dreptul un “dezastru” şi le-a cerut celorlalţi lideri europeni să nu urmeze exemplul fostului premier britanic David Cameron, care a convocat referendumul din 23 iunie. Cameron a demisionat pe 13 iulie şi a fost înlocuit de Theresa May.

„Dacă încă un lider este la fel de nebun precum Cameron pentru a oferi un referendum privind apartenenţa la UE, de exemplu Olanda sau Austria, există riscul” ca electoratul să voteze să iasă, a atras atenţia Amato.

Pentru a arăta că Marea Britanie a făcut o alegere greşită, UE ar trebuie să fie “deosebit de dură” în discuţiile pentru Brexit.

“Nu oferiţi Marii Britanii posibilitatea de a crede că Brexit este o cale mai bună de a face ceea ce au făcut întotdeauna, să ia ce le convine (din UE – n.r.) şi să renunţe la ce nu le place. Brexit este o ieşire totală. Ştiu foarte bine acest lucru”, a explicat fostul oficial.

"Speranţă absurdă"

„Cu cât îşi dau seama mai bine că pierd, cu atât sunt şanse mai mari ca, în 2020, cineva să facă ceva în legătură cu acest lucru”, a adăugat el, admiţând că este vorba de o “speranţă absurdă”.

În Marea Britanie vor fi organizate alegeri generale în 2020, iar Amato speră că un partid care promovează o agendă proeuropeană ar putea ajunge la putere şi pune capăt planurilor de Brexit.

În acest scop, din punctul său de vedere ar fi bine ca negocierile să fie prelungite. “Sper ca negocierile să fie tărăgănate, astfel încât să nu se încheie până în 2020. May vrea să încheie lucrurile în 2019, dar va fi uşor să le prelungească”, a afirmat el.

Ce prevede Articolul 50

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede că "orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale".

Acest text cere UE să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească "modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea".

Chiar dacă nu se poate ajunge la un asemenea acord, tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

Sursa: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » POVESTEA clauzei care a condus la Brexit: A fost redactată special pentru evita nemulţumirile Marii Britanii