Antena Meniu Search
x

Video Prăpăd în Grecia. Mai mulți români au rămas blocați pe un feribot, care nu poate andoca din cauza valurilor uriaşe

Furtuni de proporţii au făcut cel puţin 10 morţi în Grecia, Turcia şi Bulgaria. Zeci de turişti români au rămas blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos – Volos sau în hoteluri şi pensiuni după inundaţiile catastrofale din Grecia. Sinistraţi printre puhoaie, oamenii au privit îngrijoraţi cum viiturile creşteau, iar proviziile lor de apă şi mâncare, scădeau. 

de Redactia Observator

la 07.09.2023, 08:24

Vezi și

Trei zile a durat potopul din centrul Greciei, iar imaginile lăsate în urmă sunt apocaliptice. Sute de oameni, printre care şi un grup de români sunt blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos – Volos. Aceştia au alertat Consulatul General al României la Salonic pentru a fi salvaţi, însă, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo din zona de debarcare nu se poate face nimic. Într-un răspuns pentru Observator, Ministerul Afacerilor Externe precizează că feribotul nu poate andoca din cauza valurilor uriaşe, însă a fost oprit într-o zonă sigură, în afara portului Volos.

Români blocați în Lefokastro, după ce drumul principal a fost rupt de viituri

Probleme sunt şi în satul Lefokastro, unde furtuna violentă a făcut ravagii. Zeci de maşini au fost purtate de ape, iar mai mulţi români sunt blocaţi acolo din cauza faptului că drumul principal de acces a fost rupt. Mai mulţi români au rămas blocaţi şi aici, după ce maşinile cu care s-au deplasat au fost avariate în totalitate.

Aşa arată maşinile, câteva, care au mai rămas, că restul sunt acoperite de apă. 

Pe acelaşi subiect

Nu am nicio posibilitate să merg să văd cât e de avariată maşina, dar acolo apa, la un moment dat, avea cam doi metri.

Prinşi de potop pe insula Skiathos

Alţi zeci de români au fost prinşi de potop pe insula Skiathos. Ne-au trimis imagini apocalitice pe Fii Observator.

Radu Tuvec, turist: Toate străzile sunt cu nămol, cu pietroaie. Magazinele au apa de un metru, aproape. Toată lumea scoate mâlul. 

Unii şi-au rezervat deja bilete de avion spre casă, dar se tem că zborurile ar putea fi anulate din cauza furtunii. Un alt grup de 10 români este blocat într-o pensiune la 70 de kilometri de Volos, oraşul devastat de viituri.

Diana Sava, turistă: Lumea este disperată şi noi încercăm să ne păstrăm calmul, ne rugăm la bunul Dumnezeu să nu mai vină apă mare.

Românii s-au refugiat la primul etaj al pensiunii, pentru că parterul a fost inundat. Puţinele lor provizii sunt pe terminate.

Diana Sava, turistă: Noi acum raţionalizăm apa, puţina, foarte puţina mâncare pe care o avem, adunăm nişte mere crude din câţiva copăcei care au mai rămas.

O femeie însărcinată, printre sinistrați

Alţi zece români trăiesc aceeaşi dramă în localităţile din jur, lovite de inundaţii. Printre sinistraţi sunt copii şi o femeie însărcinată. 

Alt grup de români, aflaţi într-un tur al Greciei cu automobile retro, a fost prins de viituri în Volos, una dintre cele mai afectate localităţi. Oamenii s-au chinuit ieri dimineaţă să traverseze oraşul. 

Dumitru Chira, turist: Bulevardele principale erau inundate şi nu se putea circula. În mod normal Poliţia nu ne dădea voie să ieşim. Să fiu sincer, ne-am împărţit şi am fugit cum am putut.

Cei 50 de români s-au strecurat cu maşinile pe străzile lăturalnice până au ajuns la autostradă. O nouă viitură era să îi prindă când au oprit la prima benzinărie. Ei au avut noroc să scape, dar doi localnici au pierit. De vină pentru toate nenorocirile este ciclonul Daniel, care a adus în câteva zile ploi cât pentru tot anul în Grecia, Turcia şi Bulgaria.

Inundații de proporții și în Turcia

Inundaţii devastatoare au fost, şi la Istanbul. Maşinile au fost măturate de puhoaiele de pe străzi, iar 1.700 de clădiri, inundate. Doi oameni şi-au pierdut viaţa aici. 

Alte trei persoane au murit la graniţa cu Bulgaria, într-o staţiune plină de turişti. Pompierii au reuşit să salveze mai mulţi oameni, dar trei sunt daţi dispăruţi. Trei morţi au fost şi în sudul Bulgariei. Într-o staţiune, un râu a ieşit din matcă şi a devastat mai multe case şi drumuri. Puhoaiele au avut o asemenea forţă, încât au luat cu ele maşini şi le-au aruncat în mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Prăpăd în Grecia. Mai mulți români au rămas blocați pe un feribot, care nu poate andoca din cauza valurilor uriaşe