Premierul Theresa May a depus actele pentru divorţul istoric al britanicilor de Europa
După 9 luni de frământări şi speculaţii, actele pentru divorţul istoric al britanicilor de Europa au fost depuse. Scrisoarea prin care premierul Theresa May solicită începutul negocierilor a ajuns astăzi la Bruxelles în mâinile unui preşedinte nostalgic.
După 9 luni de frământări şi speculaţii, actele pentru divorţul istoric al britanicilor de Europa au fost depuse. Scrisoarea prin care premierul Theresa May solicită începutul negocierilor a ajuns astăzi la Bruxelles în mâinile unui preşedinte nostalgic.
Nu este o zi fericită, a declarat Donald Tusk după ce ambasadorul britanic i-a înmânat documentul ce declanşează un proces istoric. "Astăzi Marea Britanie face un pas în necunoscut" a scris The Guardian. Iar efectele se simt deja în toată Europa. Inclusiv la noi.
Brexit este exemplul clar de eveniment care, deşi se petrece la mii de kilometri distanţă, ne influenţează în mod direct viaţa.
Uniunea Europeană a celor 28 de state, aşa cum o ştim noi, nu va mai fi la fel peste doi ani, odată cu această premieră istorică. Aşa cum spun şi englezii, Marea Britanie a făcut astăzi oficial un mare pas către necunoscut.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Un proces care va dura doi ani, până în mai 2019, când România va fi preşedintele Consiliului European.
Peste 230 de mii de români care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie, dar şi familiile lor, rămase acasă, aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmpla odată ce se va produce Brexitul.
Îngrijorări sunt şi la nivel de relaţii comerciale. În schimbul de produse şi servicii cu marea Britanie, România este net câştigător, pentru că vindem în regat aproape de două ori mai mult decât cumpărăm.
În acelaşi timp, peste 5 mii de firme din Marea Britanie desfăşoară afaceri în ţara noastră, unde angajează oameni şi unde au investit peste 4 miliarde de lire sterline până în prezent.
Aşa că discursul de astăzi al premierului Theresa May din Parlamentul britanic nu a reuşit să liniştească spiritele, ci să ridice chiar mai multe întrebări decât răspunsuri privind viitorul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰